Πρόληψη και θεραπεία

10 καταστάσεις υγείας που προκαλεί η χρόνια φλεγμονή

Σε ποιες καταστάσεις υγείας μπορεί να οδηγήσει η χρόνια φλεγμονή;

1. Προβλήματα ισορροπίας

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες (CID) ωθούν το σώμα να αντιδρά υπερβολικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιτίθεται στον εαυτό του. Στην πολλαπλή σκλήρυνση για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις επενδύσεις των νευρων, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται προβλήματα ισορροπίας, ζάλη και προβλήματα κατά το περπάτημα.

2. Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Η φλεγμονή επηρεάζει την σωστή λειτουργία της, αλλά δεν είναι σαφές το γιατί συμβαίνει αυτό. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βλάπτοντας τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγώντας σε διαβήτη. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μούδιασμα στα πόδια, έντονη δίψα και κόπωση, αλλά μερικές φορές μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Μυϊκή αδυναμία

Το ανοσοποιητικό σύστημα, μερικές φορές επιτίθεται κατά λάθος στους μυς του σώματος δημιουργώντας φλεγμονή. Η φλεγμονή στους μυς διαλύει σταδιακά τις μυϊκές ίνες και προκαλεί αδυναμία. Η μυϊκή αδυναμία εμφανίζεται συνήθως στον κορμό, τους ώμους και τους γοφούς, καθιστώντας δύσκολο το περπάτημα, το μπάνιο, ακόμη και την κατάποση.

4. Πόνος στην πλάτη

Στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η χρόνια φλεγμονή προσβάλλει συνήθως τη σπονδυλική στήλη, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις επηρεάζει τους γοφούς, το στήθος, το λαιμό και τα γόνατα. Η εν λόγω κατάσταση προκαλεί δυσκαμψία και πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κίνησης. Συζητήστε με τον γιατρό σας τα συμπτώματα σας για έγκαιρη θεραπεία, η οποία είναι καταλυτικής σημασίας για βελτίωση της κατάστασης.

4. Διάρροια

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, εμφανίζεται σε δύο κυρίες μορφές: την ελκώδης κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά και προκαλεί φλεγμονή στο παχύ και στο λεπτό έντερο, ως εκ τούτου η διάρροια είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, το οποίο συνοδεύεται συνήθως από ναυτία, πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό και δερματικά εξανθήματα.

5. Εξάνθημα Livedo reticularis

Το εξάνθημα Livedo reticularis, είναι ένα μωβ εξάνθημα που μοιαζει με δαντέλα και προκαλείται από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το σύνδρομο του λύκου και του αντιφωσφολιπιδίου. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια ή στα πόδια και είναι πιο συχνό τους χειμερινούς μήνες. Για την αντιμετώπιση του δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, γιατί το εξάνθημα τείνει να εξαφανίζεται από μόνο του, ωστόσο ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει την αιτία που το προκαλεί και να την αντιμετωπίσει, ενώ αν παρουσιαστούν οζίδια και πληγές θα χορηγήσει φάρμακα που θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα καταπραΰνουν τον πόνο.

6. Παρατεταμένη κόπωση

Η παρατεταμένη κόπωση είναι ένα από τα βασικά σημάδια της χρόνιας φλεγμονής, που πολλές φορές προδίδει ασθένειες όπως η ινομυαλγία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συζητήστε με τον γιατρό σας αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι.

7. Σκλήρυνση των αρτηριών

Αν έχετε παραπανήσια κιλά και καπνίζετε υπερβολικά, τότε το σώμα σας θα αντιδράσει δημιουργώντας φλεγμονή. Αυτή η αντίδραση θα προκαλέσει συσσώρευση λιπαρής πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως αρτηριοσκλήρωση, η οποία αποτελεί την βασική αιτία της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

8. Πήξη του αίματος

Η φλεγμονή που προκαλείται από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή ασθένειες όπως το σύνδρομο του αντιφωσφολιπιδίου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε πήξη του αίματος (υπερπηκτικότητα), η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή. Παρότι η υπερπηκτικότητα είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ο γιατρός, όταν την εντοπίσει θα σας χορηγήσει αντιπηκτικά αίματος.

9. Εγκεφαλικά ζητήματα

Η φλεγμονή του σώματος επηρεάζει την μνήμη και την ικανότητα της σκέψης. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν την πιο πάνω συσχέτιση, ωστόσο τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η φλεγμονή συμβάλλει στην νόσο του Alzheimer και σε άλλες καταστάσεις που προκαλούν άνοια. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα βοηθητική διότι μειώνει την φλεγμονή στο σώμα.

10. Ξηρότητα στα μάτια

Η ξηρότητα στα μάτια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της φλεγμονής. Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει τους σιελογόνους και δακρυγόνους αδένες, που ονομάζεται σύνδρομο Sjogren. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι:

  • Μια αίσθηση ότι υπάρχει σκουπιδάκι στο μάτι
  • Κάψιμο στο μάτι
  • Πρήξιμο στους σιελογόνους αδένες
  • Ξηρότητα στη μύτη και το λαιμό

Ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί φάρμακα για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών, όπως η απώλεια της όρασης και οδοντικά προβλήματα.


+ 15 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Signs of Chronic Inflammation You May Not Expect https://www.webmd.com/arthritis/ss/slideshow-signs-chronic-inflammation-unexpected

Inflammatory bowel disease: Epidemiology, pathology and risk factors for hypercoagulability https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3886032/

Elevated Markers of Inflammation Are Associated With Longitudinal Changes in Brain Function in Older Adults https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/73/6/770/4786076

An Updated Overview Of Spondyloarthritis, A Family Of Related Diseases https://spondylitis.org/spondylitis-plus/an-updated-overview-of-spondyloarthritis-a-family-of-related-diseases/

Chronic Inflammation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/

Livedo Reticularis https://www.medscape.com/viewarticle/474871

Livedo reticularis: When is it a concern? https://www.mayoclinic.org/livedo-reticularis/expert-answers/faq-20057864

Dry Eye: an Inflammatory Ocular Disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4181208/

What is inflammation? https://www.health.harvard.edu/heart-disease-overview/ask-the-doctor-what-is-inflammation

Inflammation and insulin resistance https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1016/j.febslet.2007.11.057

Chronic inflammatory systemic diseases: An evolutionary trade-off between acutely beneficial but chronically harmful programs https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26817483/

Anti-inflammatory Agents in the Treatment of Diabetes and Its Vascular Complications https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27440839/

Insulin Resistance Syndrome https://www.aafp.org/afp/2001/0315/p1159.html

INFLAMMATION, THE DRIVER OF ALZHEIMER’S DISEASE? https://www.alzdiscovery.org/news-room/blog/inflammation-the-driver-of-alzheimers-disease

The association between an inflammatory diet and global cognitive function and incident dementia in older women: The Women's Health Initiative Memory Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28531379/