GAVISCON STRAWBERRY μασώμενα δισκία (250+133,5+80)mg/TAB BTx24 σε blister

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Gaviscon strawberry;

Το Gaviscon strawberry μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όπως είναι οι  όξινες αναγωγές, η καούρα και η δυσπεψία που οφείλεται στην παλινδρόμηση. Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα γεύματα (ειδικά μετά από λιπαρά ή πικάντικα γεύματα) ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε ασθενείς που υποφέρουν από οισοφαγίτιδα.

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Ποιος είναι ο τρόπος χορήγησης του Gaviscon strawberry;

Τα δισκία του Gaviscon strawberry χορηγούνται από το στόμα. Θα πρέπει να μασιούνται πλήρως στο στόμα και μετά να καταπίνονται. Έχουν γεύση φράουλας.

Ποια είναι η δοσολογία του Gaviscon strawberry;

  • Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν 2-4 δισκία Gaviscon strawberry μετά από το φαγητό και όταν πέσουν για ύπνο, διότι συνήθως εκείνες τις ώρες έχουμε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Μέχρι και 4 φορές την ημέρα.

  • Παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν το Gaviscon strawberry μόνο μετά από συμβουλή γιατρού!

Για πόσο καιρό συστήνεται η λήψη του Gaviscon strawberry;

Το Gaviscon strawberry συστήνεται να λαμβάνεται μέχρι 7 μέρες, εάν μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τα συμπτώματα του ασθενούς δεν υποχωρήσουν θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κλινική κατάστασή του.

Χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon  strawberry στους ηλικιωμένους;

Όχι, δε χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon strawberry στους ηλικιωμένους.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις δε θα πρέπει να λαμβάνεται το Gaviscon strawberry;

  • Το Gaviscon strawberry δε θα πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς οι οποίοι έχουν γνωστή ή πιθανή αλλεργία στο αλγινικό νάτριο ή στο διττανθρακικό νάτριο ή στο ανθρακικό ασβέστιο (δραστικές ουσίες του Gaviscon peppermint) ή σε κάποιο έκδοχό του

  • Το Gaviscon strawberry περιέχει τη γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, η οποία είναι πηγή φαινυλαλανίνης και γι' αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με φαινυλκετονουρία.

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχει όποιος λαμβάνει το Gaviscon strawberry;

  • Εάν δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς μετά από 7 ημέρες λήψης του Gaviscon strawberry, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κλινική κατάστασή του

  • Το Gaviscon strawberry περιέχει νάτριο (τα 4 δισκία περιέχουν 246mg νατρίου), γι' αυτό συνιστάται προσοχή σε ασθενείς στους οποίους έχει ζητηθεί να περιορίσουν σημαντικά το αλάτι στη διατροφή τους, όπως για παράδειγμα ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρικής δυσλειτουργία

  • Το Gaviscon strawberry περιέχει ανθρακικό ασβέστιο (τα 4 δισκία περιέχουν 320 mg ανθρακικού ασβεστίου), γι' αυτό ασθενείς που πάσχουν από υπερασβεστιαιμία, νεφρασβέστωση και επαναλαμβανόμενες ασβεστώσεις στα νεφρά, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί

  • Το Gaviscon strawberry περιέχει ασπαρτάμη και γι' αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με φαινυλκετονουρία

  • Παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν το Gaviscon strawberry μόνο μετά από συμβουλή γιατρού!

  • Μπορεί το Gaviscon strawberry να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με πολύ χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος.

Μπορώ να λαμβάνω το Gaviscon strawberry με άλλα φάρμακα;

Αν χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό και άρα και τη δράση τους. Για το λόγο αυτό συστήνεται να περνά ένα μεσοδιάστημα 2 ωρών μεταξύ της χορήγησής του και άλλων φαρμάκων από το στόμα. 

Να ενημερώνετε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα που χορηγούνται ακόμα και χωρίς συνταγή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανισθούν μετά από τη λήψη του Gaviscon strawberry;

Μετά από λήψη του Gaviscon strawberry η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ μικρή. Συγκεκριμένα, 1 στα 10.000 άτομα που θα το λάβουν μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με την εμφάνιση εξανθήματος στο δέρμα, με δυσκολία στην αναπνοή, έντονη φαγούρα, ζάλη, πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, στη γλώσσα ή/και στο λαιμό.

Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε την εμφάνιση κάποια ανεπιθύμητης ενέργειας, θα πρέπει να διακόψετε τη λήψη του προϊόντος και να συμβουλευτείτε γιατρό.

Κύηση

Μπορεί το Gaviscon strawberry να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μελέτες σε από 281 εγκύους, αλλά και δεδομένα μετά από την κυκλοφορία του, δεν έδειξαν συσχετισμό με δυσμορφίες ή τοξικότητα στο έμβρυο. Επομένως, το Gaviscon strawberry μπορεί να χορηγηθεί σε εγκύους, αν κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο, όπως ισχύει και με όλα τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει η διάρκεια της θεραπείας να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό. Μελέτες σε πειραματόζωα πριν την κυκλοφορία του, έδειξαν μικρή πιθανότητα για καθυστέρηση στην ασβεστοποίηση του εμβρυικού σκελετού και εμφάνιση ανωμαλιών των οστών που σχετίζονταν με το ανθρακικό ασβέστιο.

Γαλουχία

Μπορεί το Gaviscon strawberry να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Ναι, το Gaviscon strawberry μπορεί να χορηγηθεί κατά το θηλασμό, διότι έχει επιβεβαιωθεί με μελέτες ότι τα νεογέννητα που θηλάζουν δεν επηρεάζονται από τη δράση των δραστικών ουσιών του όταν λαμβάνεται από τη μητέρα. Ωστόσο, πρέπει η διάρκεια της θεραπείας να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.