Γήρανση

Πώς επηρεάζονται τα πόδια κατά τη γήρανση;

Η γήρανση επηρεάζει ολοκληρο το ανθρώπινο σώμα και κυρίως τα πόδια, δεδομένου ότι ασκείται τεράστια πίεση πάνω τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, οδηγώντας τελικά σε διάφορα προβλήματα. Εκτός από τη φθορά, υπάρχουν και άλλες φυσιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τη λειτουργία των αρθρώσεων, των οστών και των τενόντων, οι οποίες τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά.

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται στα πόδια κατά τη γήρανση;

1. Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία, ειδικά στα πέλματα των ποδιών, απαιτεί καθημερινή εφαρμογή ενυδατικής κρέμας για να αποφευχθεί το σκάσιμο του δέρματος και η μόλυνση. Η σταδιακή μείωση του κολλαγόνου που παρατηρείται με την ηλικία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φροντίδα των ποδιών, μπορεί να οδηγήσει σε ράγισμα του δέρματος στις φτέρνες και σε δημιουργία κάλων (Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε από τους κάλους). Και οι δύο αυτές καταστάσεις κάνουν το περπάτημα και την ορθοστασία επώδυνες δραστηριότητες.

2. Πλατυποδία

Οι σύνδεσμοι των ποδιών, με τη γήρανση αρχίζουν να τεντώνονται, μειώνοντας το ύψος της καμάρας του ποδιού και οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως πλατυποδία. Ο πόνος που προκαλείται από την πλατυποδία εμφανίζεται στο μέσο του ποδιού και αυξάνεται με την δραστηριότητα. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται συνήθως από πρήξιμο στο εσωτερικό του αστραγάλου και την καμάρα του ποδιού. Επιπρόσθετα, η πλατυποδία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, στα γόνατα και στο ισχίο και να αλλάξει τη γωνία του ποδιού προκαλώντας προβλήματα ισορροπίας και αυξάνοντας τον κίνδυνο διαστρέμματος.

3. Βραχυμένος Αχίλλειος τένοντας

Κατά τη γήρανση, οι τένοντες τείνουν να χάνουν υγρό (βραχύνονται). Οι τένοντες συνδέουν τους μυς με τα οστά και εάν βραχυνθούν μπορεί να προκληθεί πλατυποδία, δυσκαμψία του αστραγάλου, των δακτύλων ή του μέσου του ποδιού. Η βράχυνση τείνει να επηρεάζει κυρίως τον αχίλλειο τένοντα, εκείνον δηλαδή που συνδέει τον μυ της γάμπας με το οστό της φτέρνας, οδηγώντας στα προαναφερόμενα προβλήματα.

4. Αλλαγές στα νύχια των ποδιών

Καθώς μεγαλώνει ένας άνθρωπος, τα νύχια των ποδιών του παχαίνουν και γίνονται πιο εύθραυστα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πάχυνση οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ορμονών από το σώμα. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη διεγείρουν την παραγωγή κερατίνης και συμβάλλουν στην ομαλή, σφριγηλή εμφάνιση των νυχιών των ποδιών και των χεριών. Όταν αυτές οι ορμόνες μειωθούν, τότε τα νύχια αποχρωματίζονται, ραγίζουν και σχηματίζουν ανομοιόμορφες ραβδώσεις και στρώματα.

Άλλες κοινές αιτίες αλλαγών στα νύχια των ποδιών είναι οι ακόλουθες:

5. Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει περίπου το 10% των ανδρών και το 13% των γυναικών άνω των 60 ετών. Οι τρείς βασικές αρθρώσεις που επηρεάζονται από την οστεοαρθρίτιδα ποδιών είναι η ποδοκνημική άρθρωση, η υπαστραγαλική άρθρωση και το πρώτο μέρος της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης (μεγάλου δακτύλου), προκαλώντας προβλήματα στο πόδι και τον αστράγαλο.

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα ποδιών είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Προηγούμενος τραυματισμός στο πόδι
  • Προηγούμενος τραυματισμός στον αστράγαλο

Σημειώνεται ότι ακόμη μια πάθηση των ποδιών που επηρεάζει συνήθως τους ηλικιωμένους είναι η ουρική αρθρίτιδα, μια φλεγμονώδης διαταραχή κατά την οποία η συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος γύρω από μια άρθρωση προκαλεί οξύ και συχνά εξουθενωτικό πόνο, κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

6. Κυκλοφορικά προβλήματα

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που παρατηρείται στα πόδια και τους αστραγάλους των ηλικιωμένων είναι το οίδημα, το οποίο είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας του αίματος, που οδηγεί σε συσσώρευση υγρού στα κάτω άκρα.

Το οίδημα συνήθως σχετίζεται με καταστάσεις που επηρεάζουν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, όπως:

Επιπρόσθετα, η απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικό οίδημα, που συνήθως επηρεάζει το ένα πόδι. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένα φάρμακα και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν οίδημα και στα δύο πόδια, μια κατάσταση γνωστή ως αμφίπλευρο περιφερικό οίδημα.

Τέλος, η διαβητική νευροπάθεια, μια συνηθισμένη συνέπεια του χρόνιου διαβήτη, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο κάτω μέρος των ποδιών.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Aging Affects Your Feet https://www.verywellhealth.com/how-aging-affects-your-feet-1337806

Fluid Management in Patients with Chronic Heart Failure https://www.cfrjournal.com/articles/fluid-management-patients-chronic-heart-failure

Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1759720X17753337

Epidemiology of Osteoarthritis https://www.geriatric.theclinics.com/article/S0749-0690(10)00026-1/fulltext

Recent advances in managing and understanding seborrheic keratosis [version 1; peer review: 3 approved] https://f1000research.com/articles/8-1520/v1

Association of flat feet with knee pain and cartilage damage in older adults https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acr.20431

Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0963689717725755

Podiatric Issues in Older Adults https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1084822316638836