Ανοσοποιητικό Σύστημα, Διατροφή

Αυτά τα 6 μανιτάρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα!

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, γίνεται ακόμη πιο σημαντική η φροντίδα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς ο κρύος καιρός και διάφοροι άλλοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα λοιμώξεων. Μια υγιεινή διατροφή είναι αναγνωρισμένο πως βοηθά σημαντικά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και τα μανιτάρια είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα τροφής που βοηθά σε αυτό.

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και παρουσιάζουν  πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την αρχαιότητα τα μανιτάρια χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και μερικά είδη αυτών, γνωστά ως φαρμακευτικά μανιτάρια, χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα παραδοσιακά για προστασία από μολυσματικές ασθένειες και διάφορα είδη καρκίνου.

Τι είναι τα φαρμακευτικά μανιτάρια;

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι εδώδιμοι μακροσοπικοί μύκητες, οι οποίοι καταναλώνονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία. Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 14.000 έως 22.000 γνωστά είδη μανιταριών σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 20-30 είναι καλλιεργούμενα εδώδιμα είδη και περίπου 15 από αυτά συλλέγονται στην άγρια μορφή τους για κατανάλωση. Τα φαρμακευτικά μανιτάρια μπορούν να καταναλωθούν ως λειτουργικά τρόφιμα (σε μορφή σκόνης) ή ως συμπληρώματα διατροφής.

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, του σεληνίου, του καλίου, των βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε. Περιέχουν επίσης αρκετά βιοενεργά συστατικά, όπως αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, τερπένια, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κλπ. Συγκεκριμένα, ο κύριος πολυσακχαρίτης, που περιέχουν τα μανιτάρια, η β-γλυκάνη, θεωρείται υπεύθυνη για τις σημαντικές ανοσοενισχυτικές ιδιότητές τους.

Ποια είναι τα πιο ευεργετικά είδη μανιταριών για το ανοσοποιητικό σύστημα;

  1. Reishi

Το μανιτάρι reishi, ή αλλιώς γνωστό ως «ο βασιλιάς των μανιταριών», είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά μανιτάρια. Τα τριτερπένια, που περιέχουν τα μανιτάρια reishi, τους προσφέρουν ηρεμιστικές ιδιότητες, οι οποίες ανακουφίζουν από το άγχος, διευκολύνουν την κατάθλιψη και βοηθούν στον καλύτερο ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως τα μανιτάρια reishi μπορεί να υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Lion’s mane

Το μανιτάρι lion’s mane, ή αλλιώς χαίτη του λιονταριού, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ξεχωριστό όμως όφελος του lion’s mane είναι το ότι ενισχύει την παραγωγή του αυξητικού παράγοντα νεύρων (NFG) και της μυελίνης, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου.

Μια ανισορροπία στα επίπεδα του NFG και της μυελίνης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά το lion’s mane φαίνεται πως μπορεί να το αποτρέψει αυτό και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

  1. Chaga

Τα μανιτάρια chaga έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός το οποίο τα καθιστά κατάλληλα για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και της φλεγμονής. Έχει ανακαλυφθεί πως τα μανιτάρια αυτά μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες, να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να μειώσουν την LDL («κακή») χοληστερόλη στο αίμα.

  1. Shiitake

Τα μανιτάρια shiitake είναι αρκετά δημοφιλή στη μαγειρική, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης συχνά σε χώρες της Ασίας για τη θεραπεία καταστάσεων, όπως το κοινό κρυολόγημα. Οι υψηλές ποσότητες πολυσακχαριτών, που αυτά περιέχουν, θεωρούνται υπεύθυνες για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, η κατανάλωση μανιταριών shiitake μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, καθώς μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως αυτά μειώνουν την LDL χοληστερόλη, αναστέλλουν την απορρόφηση και παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα και συμβάλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

  1. Turkey tail

Τα μανιτάρια turkey tail παρουσιάζουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των υψηλών ποσοτήτων αντιοξειδωτικών τους και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία μυκητιάσεων, καρκίνου και AIDS.

Τα μανιτάρια turkey tail περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται πολυσακχαρίτης Κ (PSK) και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας το ποσοστό επιβίωσης των ατόμων με συγκεκριμένους καρκίνους. Μάλιστα, ο πολυσακχαρίτης Κ είναι τόσο αποτελεσματικός που έχει εγκριθεί ως αντικαρκινικό φάρμακο στην Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, ο πολυσακχαρίτης Κ από τα μανιτάρια turkey tail έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που κάνουν χημειοθεραπεία.

  1. Cordyceps

Το μανιτάρι cordyceps είναι γνωστό για τη διέγερση που προσφέρει, τόσο σε επίπεδο ενέργειας όσο και σε επίπεδο σεξουαλικής επιθυμίας. Το μανιτάρι αυτό θεωρείται πως βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους αθλητές ή για άτομα που ασκούνται τακτικά, καθώς το μανιτάρι cordyceps έχει αποδειχθεί πως όχι μόνο βελτιώνει την αθλητική απόδοση, αλλά επιταχύνει και την αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση.

Η λήψη συμπληρωμάτων με εκχύλισμα από τα μανιτάρια cordyceps έχει επίσης συσχετιστεί με την αυξημένη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία συνοδεύεται από βελτιωμένη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved