Αιματολογικές παθήσεις

Πανκυτταροπενία

Τι είναι η πανκυτταροπενία;

Η πανκυτταροπενία είναι μία πάθηση στην οποία ένα άτομο έχει χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Καθένας από τους εν λόγω τύπους κυττάρων του αίματος διαδραματίζει και διαφορετικό ρόλο:

  • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.
  • Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
  • Τα αιμοπετάλια επιτρέπουν το σχηματισμό θρόμβων.

Αν έχετε πανκυτταροπενία, έχετε συνδυασμό τριών διαφορετικών διαταραχών του αίματος:

Επειδή το σώμα χρειάζεται και τους τρεις τύπους κυττάρων, η πανκυτταροπενία είναι μία σοβαρή πάθηση και μπορεί να αποβεί ακόμη και απειλητική για τη ζωή αν δεν λάβετε θεραπεία.

Συμπτώματα Αίτια Επιπλοκές Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πανκυτταροπενίας;

Η ήπια πανκυτταροπενία συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να την ανακαλύψει τυχαία μέσω μιας εξέτασης αίματος για άλλη αιτία.

Η σοβαρή πανκυτταροπενία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως:

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σοβαρά συμπτώματα και πανκυτταροπενία, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της πανκυτταροπενίας;

Η πανκυτταροπενία ξεκινά λόγω ενός προβλήματος στο μυελό των οστών. Αυτός ο σπογγώδης ιστός εντός των οστών είναι το σημείο όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Ασθένειες και έκθεση σε συγκεκριμένα φάρμακα και χημικά μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη του μυελού των οστών.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε πανκυτταροπενία αν πάσχετε από κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις:

Σε περίπου 50% των περιπτώσεων, οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν αιτία για την πανκυτταροπενία. Αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής πανκυτταροπενία.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της πανκυτταροπενίας;

Οι επιπλοκές της πανκυτταροπενίας απορρέουν από έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική αιμοραγία αν επηρεάζονται τα αιμοπετάλια
  • Αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων αν επηρεάζονται τα λευκά αιμοσφαίρια

Η σοβαρή πανκυτταροπενία μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πανκυτταροπενία;

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε πανκυτταροπενία, θα σας παραπέμψει σε έναν αιματολόγο – έναν γιατρό που εξειδικεύεται στις διαταραχές του αίματος. Ο αιματολόγος θα ζητήσει το οικογενειακό και προσωπικό ιατρικό ιστορικό σας. Θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει τα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό, το στόμα και το δέρμα σας.

Επίσης θα ζητήσει μία γενική εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ποσότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Εάν τα αποτελέσματα της γενικής αίματος δεν είναι φυσιολογικά, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ένα επίχρισμα περιφερικού αίματος. Σε αυτή την εξέταση, μία σταγόνα αίματος τοποθετείται πάνω σε μία αντικειμενοφόρο πλάκα και εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο για τον εντοπισμό διαφορετικών τύπων κυττάρων που υπάρχουν στο αίμα.

Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα στο μυελό των οστών, ο γιατρός θα ζητήσει μία βιοψία μυελού των οστών. Σε αυτή την εξέταση, χρησιμοποιεί μία βελόνα για να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα μυελού από το εσωτερικό κάποιου οστού, ώστε αυτό να εξεταστεί στο εργαστήριο.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας της πανκυτταροπενίας, όπως εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο λοιμώξεων ή λευχαιμίας. Πιθανώς να χρειαστεί μία αξονική τομογραφία ή άλλες απεικονιστικές τεχνικές για τον εντοπισμό καρκίνων ή άλλων προβλημάτων στα όργανα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πανκυτταροπενία;

Ο γιατρός θα πρέπει να θεραπεύσει το πρόβλημα που προκάλεσε την πανκυτταροπενία. Αυτό μπορεί να απαιτεί τον τερματισμό λήψης ενός φαρμάκου ή έκθεσης σε συγκεκριμένα χημικά. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο μυελό των οστών, θα λάβετε φάρμακα που εξασθενούν την ανοσολογική απόκριση του σώματος.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την πανκυτταροπενία περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα για τη διέγερση της παραγωγής κυττάρων του αίματος στο μυελό των οστών
  • Μετάγγιση αίματος για την αντικατάσταση ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων
  • Αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση λοιμώξεων
  • Μεταμόσχευση μυελού των οστών, που αντικαθιστά τον πάσχοντα μυελό των οστών με υγιή βλαστοκύτταρα

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της πανκυτταροπενίας;

Η έκβαση της πανκυτταροπενίας εξαρτάται από την πάθηση που την προκαλεί και πώς ο γιατρός την αντιμετωπίζει. Εάν κάποιο φάρμακο ή χημική ουσία προκάλεσε την πανκυτταροπενία, η κατάστασή σας θα πρέπει να βελτιωθεί μέσα σε μία εβδομάδα μετά τον τερματισμό στην έκθεση. Κάποιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστούν.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η πανκυτταροπενία;

Κάποιες αιτίες πανκυτταροπενίας, όπως ο καρκίνος ή κληρονομικές ασθένειες μυελού των οστών, δεν μπορούν να προληφθούν. Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε συγκεκριμένους τύπους λοιμώξεων εξασκώντας τακτικές υγιεινής και αποφεύγοντας την επαφή με ασθενή άτομα. Μπορείτε επίσης να αποφεύγετε χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν την πάθηση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Berliner N, et al. (2017). Approach to the adult with unexplained pancytopenia. uptodate.com/contents/approach-to-the-adult-with-unexplained-pancytopenia?source=search_result&search=pancytopenia&selectedTitle=1~150

2. Mayo Clinic Staff. (2014). Bone marrow biopsy and aspiration: What you can expect. mayoclinic.org/tests-procedures/bone-marrow-biopsy/basics/what-you-can-expect/prc-20020282

3. Pancytopenia. (n.d.). stjude.org/disease/pancytopenia.html

4. Weinzierl EP, et al. (2013). The differential diagnosis and bone marrow evaluation of new-onset pancytopenia. DOI: doi.org/10.1309/AJCP50AEEYGREWUZ