Ύπνος

Μεσημεριανός ύπνος: Αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού!

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, δηλώνοντας ότι τους αναζωογονεί και τους χαλαρώνει. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη, δείχνει ότι τα άτομα που συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο μεσημεριανός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και υπέρτασης;

Ερευνητές στην Κίνα, χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιέχει γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την υγεία περισσοτέρων από 500.000 ατόμων. (Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο πρέπει να διαρκεί για να είναι ωφέλιμος;)

Τα άτομα που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στη μελέτη είχαν ηλικία 40-69 ετών και ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από το 2006 μέχρι το 2019, οι συμμετέχοντες έδιναν δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου και πληροφορίες για το πόσο συχνά κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σημειώνεται ότι από τη μελέτη αποκλείστηκαν άτομα που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση ή είχαν πάθει εγκεφαλικό πριν την έναρξη της μελέτης. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν τελικά 360.000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για περίπου 11 χρόνια, κατά μέσο όρο. (Επιθυμείτε τον μεσημεριανό ύπνο; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας)

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες με βάση τη συχνότητα του μεσημεριανού τους ύπνου (ποτέ/σπάνια, μερικές φορές και συνήθως). Η ερευνητική ομάδα, αφού ανέλυσε τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή της, διαπίστωσε ότι:

  • Τα περισσότερα άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι ήταν άντρες, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου και χαμηλότερου εισοδήματος, που έπιναν συχνά, ροχάλιζαν, είχαν αυπνίες και σύμφωνα με τους ίδιους ήταν βραδινοί τύποι.
  • Τα άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και διέτρεχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κοιμόντουσαν ποτέ ή κοιμόντουσαν σπάνια το μεσημέρι.
  • Τα άτομα κάτω των 60 ετών, που συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κοιμόντουσαν ποτέ το μεσημέρι ή κοιμόντουσαν σπάνια.

Σύμφωνα με τον Δρ Samuel Werner DO, ειδικός οικογενειακής ιατρικής και επίκουρος καθηγητής στο Rowan. University School of Osteopathic Medicine στο New Jersey, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων που συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι, είχαν άλλες καταστάσεις υγείας και παράγοντες του τρόπου ζωής, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως:

Οι ερευνητές, δεν πιστεύουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος, από μόνος του, αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίθετα, πιστεύουν ότι η συσχέτιση μεσημεριανού ύπνου, υπέρτασης και εγκεφαλικού, είναι αποτέλεσμα κακού νυχτερινού ύπνου. Συγκεκριμένα, τα άτομα που το βράδυ δεν κοιμούνται ικανοποιητικά, τείνουν να νιώθουν κόπωση την επόμενη μέρα και γι΄αυτό αναζητούν τον μεσημεριανό ύπνο. Ο κακός νυχτερινός ύπνος, αποδεδειγμένα επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία με διάφορους τρόπους. (Ο επαρκής ύπνος μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού:

Αν νιώθετε έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας, κρίνεται απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, διότι η κόπωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι σοβαρών ιατρικών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος, η νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved