Πρόληψη και θεραπεία

Μάθετε ποια τρόφιμα ή βιταμίνες μπορεί να επηρεάσουν τη φαρμακευτική σας αγωγή

Μπορεί να γνωρίζετε ότι ορισμένα φάρμακα δεν συνεργάζονται καλά μεταξύ τους. Αλλά και το τι τρώτε και πίνετε μπορεί να έχει επίδραση σε ορισμένα φάρμακα. Πριν πάρετε ένα φάρμακο για πρώτη φορά, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να δείτε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγετε.

 1. Γκρέιπφρουτ

Αυτό το εσπεριδοειδές αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κύτταρα στο έντερό σας προσλαμβάνουν και μετακινούν τα φάρμακα μέσω του σώματός σας – μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από 50 φάρμακα. Μπορεί να κάνει μερικά, όπως η φεξοφεναδίνη (Allegra) για τις αλλεργίες, λιγότερο αποτελεσματικά και να κάνει άλλα πολύ ισχυρά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μειώνουν τη χοληστερόλη σας, όπως η ατορβαστατίνη (Lipitor).

 1. Γάλα

Αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να επεξεργαστεί ορισμένα αντιβιοτικά. Τα μέταλλα στο γάλα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, είναι ένας από τους λόγους, μαζί με την πρωτεΐνη καζεΐνη. Αν παίρνετε αντιβιοτικά, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα τρόφιμα ή τα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε.

 1. Γλυκόριζα

Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως φυτικό φάρμακο για να βοηθήσουν την πέψη και άλλοι το χρησιμοποιούν για να αρωματίσουν τα τρόφιμα. Αλλά η γλυκυρριζίνη, μια χημική ουσία στη γλυκόριζα, μπορεί να αποδυναμώσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοσπορίνης, που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση από το να απορρίψουν τα νέα τους όργανα.

 1. Σοκολάτα

Ειδικά η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποδυναμώσει τις επιδράσεις φαρμάκων που προορίζονται να σας ηρεμήσουν ή να σας κάνουν να κοιμηθείτε, όπως η τρυγική ζολπιδέμη (Ambien). Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δύναμη ορισμένων διεγερτικών φαρμάκων, όπως η μεθυλφαινιδάτη (Ritalin). Και αν παίρνετε έναν αναστολέα ΜΑΟ, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα την αρτηριακή σας πίεση.

 1. Συμπλήρωμα σιδήρου

Αυτό μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της λεβοθυροξίνης (Synthroid), ενός φαρμάκου που σας δίνει θυρεοειδική ορμόνη όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή (μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός). Εάν παίρνετε αυτό το φάρμακο και μια πολυβιταμίνη, ελέγξτε αν η βιταμίνη περιέχει σίδηρο. Εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα σιδήρου, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη του και του φαρμάκου σας σε διαφορετικές ώρες.

 1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ καθιστά ορισμένα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά ή ακόμη και άχρηστα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά. Μπορεί επίσης να κάνει άλλα ισχυρότερα από ό,τι θα έπρεπε ή να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες.

 1. Καφές

Ο καφές μπορεί να αποδυναμώσει τα αντιψυχωσικά φάρμακα όπως το λίθιο και η κλοζαπίνη, αλλά να ενισχύσει τις επιδράσεις – και τις παρενέργειες – άλλων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, η επινεφρίνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων) και η αλβουτερόλη (λαμβάνεται με εισπνευστήρα για αναπνευστικά προβλήματα). Μπορεί επίσης να δυσκολέψει το σώμα σας να προσλάβει και να χρησιμοποιήσει το σίδηρο.

 1. Αντιισταμινικά

Αυτά βοηθούν στο φτέρνισμα και τη ρινική καταρροή που προκαλούν οι αλλεργίες, αλλά ορισμένα από αυτά μπορεί να κάνουν τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση λιγότερο αποτελεσματικά και να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Μιλήστε με το γιατρό σας για άλλους τρόπους διαχείρισης των αλλεργιών σας, εάν παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

 1. Αντιεπιληπτικά φάρμακα (AED)

Αυτά ελέγχουν τις επιληπτικές κρίσεις σε άτομα που πάσχουν από επιληψία. Αλλά τα AEDs μπορεί να κάνουν τα αντισυλληπτικά χάπια λιγότερο ικανά να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη και οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να κάνουν άλλα φάρμακα ισχυρότερα και να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρές παρενέργειες.

 1. Βιταμίνη Κ

Εάν παίρνετε το φάρμακο βαρφαρίνη — που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη των θρόμβων αίματος — να γνωρίζετε πόση βιταμίνη Κ λαμβάνετε. Μπορεί να κάνει το αντιπηκτικό λιγότερο αποτελεσματικό και να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο επικίνδυνου θρόμβου. Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, ο μαϊντανός και το σπανάκι είναι μερικές από τις πιο κοινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Προσπαθήστε να τρώτε την ίδια ποσότητα αυτών των τροφών κάθε μέρα, ώστε τα επίπεδα της βαρφαρίνης στο αίμα σας να παραμένουν τα ίδια.

 1. Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να μειώσει τις επιδράσεις της βαρφαρίνης. Και μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να έχετε εσωτερική αιμορραγία αν παίρνετε τα αντιπηκτικά ηπαρίνη ή ασπιρίνη, καθώς και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη. Εάν παίρνετε αναστολείς ΜΑΟ, το τζίνσενγκ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου, υπερκινητικότητα και νευρικότητα.

 1. Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο μερικές φορές χρησιμοποιείται για να βοηθήσει άτομα με κατάθλιψη, αυτό το φυτικό φάρμακο δεν αποτελεί αποδεδειγμένη θεραπεία για την εν λόγω ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση υγείας. Μπορεί να κάνει το συκώτι σας να απελευθερώσει ένζυμα (πράγματα που ενισχύουν ορισμένες χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας) που μπορεί να αποδυναμώσουν ορισμένα φάρμακα. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα χοληστερόλης όπως η λοβαστατίνη (Altoprev και Mevacor), το φάρμακο στυτικής δυσλειτουργίας σιλδεναφίλη (Viagra) και η διγοξίνη (Lanoxin), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

 1. Ginkgo Biloba

Το Ginkgo Biloba μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το βότανο για να βοηθήσουν ή να προλάβουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την άνοια, το κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και άλλες καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι κάνει κάτι τέτοιο. Μπορεί να αποδυναμώσει την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρβαμαζεπίνης (Carbatrol, Equetro και Tegretol) και του βαλπροϊκού οξέος (Depakene, Depakote και Stavzor).

Τι να κάνω για τα βέλτιστα αποτελέσματα της φαρμακευτικής μου αγωγής;

Μόνο περίπου το 50% των φαρμάκων λαμβάνεται όπως έχει συνταγογραφηθεί. Οι άνθρωποι συχνά παίρνουν λιγότερα από όσα χρειάζονται, τα παίρνουν σε τυχαίες ώρες ή αφήνουν μεγάλα κενά μεταξύ των δόσεων – όλα αυτά μπορούν να αποδυναμώσουν τα αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το θεραπευτικό σας πλάνο και ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Παίρνετε τα φάρμακα στην ώρα τους

Λάβετε τη δοσολογία που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός σας

Μην τροποποιείτε την δοσολογία ή τις ώρες από μόνοι σας

Σε περίπτωση έντονης παρενέργειας από τη λήψη του φαρμάκου επικοινωνείστε άμεσα μεε τον ιατρό σας

+ 15 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why You Need to Take Your Medications as Prescribed or Instructed https://www.fda.gov/drugs/special-features/why-you-need-take-your-medications-prescribed-or-instructed#:~:text=Taking%20your%20medicine%20as%20prescribed%20or%20medication%20adherence%20is%20important,important%20part%20of%20medication%20adherence.

Drug Interactions: What You Should Know https://www.fda.gov/drugs/resources-you-drugs/drug-interactions-what-you-should-know

Grapefruit Juice and Some Drugs Don't Mix https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-and-some-drugs-dont-mix#:~:text=Many%20drugs%20are%20broken%20down,much%20drug%20in%20your%20body.

Don't take this with that! https://www.fda.gov/drugs/special-features/dont-take

Black Licorice: Trick or Treat? https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/black-licorice-trick-or-treat

7 things you can do to avoid drug interactions https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/7-things-you-can-do-to-avoid-drug-interactions

Antiepileptic drug interactions - principles and clinical implications https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21358975/

Mixing Alcohol With Medicines https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/7-things-you-can-do-to-avoid-drug-interactions

Ginkgo https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo

St. John's Wort and Depression: In Depth https://www.nccih.nih.gov/health/st-johns-wort-and-depression-in-depth#:~:text=A%202008%20review%20of%2029,side%20effects%20than%20standard%20antidepressants.

Licorice abuse: time to send a warning message https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498851/

Food-Drug Interactions https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191675/

Warfarin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470313/

Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center. https://lpi.oregonstate.edu/mic

Licorice May Block Effectiveness Of Drug Widely Used By Transplant Patients. https://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090324171417.htm#:~:text=Licorice%20May%20Block%20Effectiveness%20Of%20Drug%20Widely%20Used%20By%20Transplant%20Patients,-Date%3A%20March%2031&text=Summary%3A&text=FULL%20STORY-,Chemists%20in%20Taiwan%20are%20reporting%20that%20an%20ingredient%20in%20licorice,patients%20to%20prevent%20organ%20rejection.