STREPFEN LOZ 8,75MG/LOZ BTx24 (BLIST 2×12)

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι οι καραμέλες (τροχίσκοι) Strepfen και γιατί χρησιμοποιούνται;

Οι Strepfen είναι καραμέλες και περιέχουν τη δραστική ουσία Φλουρβιπροφαίνη. Η Φλουρβιπροφαίνη είναι μία ουσία που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παραγόντων και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πονόλαιμο σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών. 

Δοσολογία

Πόσες καραμέλες την ημέρα μπορώ να παίρνω;

Το δοσολογικό σχήμα εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς. 

Αρχικά να τονιστεί πως οι Strepfen ΔΕΝ πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Άρα σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών: 1 τροχίσκος (καραμέλα) ανά 3-6 ώρες. Συνολικά μπορεί κανείς να πάρει μέχρι και 5 καραμέλες ημερησίως.

Μέχρι πόσες καραμέλες την ημέρα μπορώ να πάρω;

Ημερησίως μπορεί ο ασθενής να πάρει έως και 5 καραμέλες.

Πόσες μέρες μπορώ να παίρνω τις Strepfen;

Οι Strepfen καλό είναι να μη χρησιμοποιύνται για παραπάνω από 3 μέρες. 

Πρέπει να τις παίρνω μαζί με νερό;

Όχι! Οι Strepfen είναι σε μορφή καραμέλας (τροχίσκοι) άρα ο ασθενής το μόνο που χρειάζεται είναι να τις πιπιλήσει έως να διαλυθούν στο στόμα. 

Οι ειδικές κατηγορίες ασθενών πρέπει να παίρνουν διαφορετική δοσολογία;

 • Ηλικιωμένοι ασθενείς: Χρειάζονται μεγάλη προσοχή στη χορήγηση γιατί είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών που λόγω της φυσιολογικής τους κατάστασης μπορεί να υποστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα που πρέπει να ακολουθηθεί. 
 • Ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία: Δεν χρειάζεται προσαρμογή της δόσης σε εκείνους που έχουν ήπια έως μέτρια ηπατική δυσλειτουργία. Ωστόσο αν πάσχουν από σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια αντενδείκνυται η χρήση των Strepfen. 
 • Ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία: Δεν χρειάζεται προσαρμογή της δόσης σε εκείνους που έχουν ήπια έως μέτρια νεφρική δυσλειτουργία. Ωστόσο αν πάσχουν από σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια αντενδείκνυται η χρήση των Strepfen. 

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγούνται οι καραμέλες Strepfen;

Οι Strepfen είναι σε μορφή καραμέλας όπως προαναφέρθηκε για το λόγο αυτό προορίζονται για χορήγηση από το στόμα (per os.) και πρέπει ο ασθενής να την πιπιλάει στο στόμα μέχρι να λιώσει. Είναι σημαντικό η καραμέλα να μην μένει απλά σταθερή πάνω στη γλώσσα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τοπικό ερεθισμό. 

Όπως και στα περισσότερα φάρμακα το ιδανικό σχήμα είναι: χαμηλότερη δόση για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα! 

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χρήση του φαρμάκου;

Το φάρμακο αντενδείκνυται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν:

 • Γνωστή υπερευαισθησία στην φλουρμπιπροφαίνη ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέρχονται
 • Ιστορικό αντιδράσεων υπερευαισθησία στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή άλλα ΜΣΑΦ με εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων:

- Άσθμα

- Βρογχοσπασμό

- Ρινίτιδα

- Αγγειονευρωτικό οίδημα

- Κνίδωση 

 • Πεπτικό έλκος ή πεπτική αιμορραγία (ενεργό ή ιστορικό)
 • Ιστορικό γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης εξαιτίας:

- σοβαρής κολίτιδας

- αιμοποιητικών διαταραχών

- αιμορραγικών διαταραχών 

 • Τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης 
 • Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια
 • Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια
 • Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν παίρνω τις καραμέλες Strepfen;

Για να είμαστε όσο το δυνατόν σιγουρότεροι ότι δεν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να χορηγούνται οι Strepfen (όπως και τα περισσότερα φάρμακα) στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. 

 • Ηλικιωμένος πληθυσμός: Λόγω της φυσιολογικής τους κατάστασης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες εξαιτίας των ΜΣΑΦ ειδικά γαστρεντερική αιμορραγία.
 • Αναπνευστικό: Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα βρογχοσπασμού σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή αλλεργική νόσο, άρα χρειάζεται προσοχή κατά τη χορήγηση
 • Δεν πρέπει να χορηγούνται ταυτόχρονα άλλα ΜΣΑΦ 
 • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η χορήγηση σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και μεικτή νόσο του συνδετικού ιστού καθώς υπάρχει κίνδυνος εφάνισης άσηπτης μηνιγγίτιδας 
 • Οι ασθενείς με:

- Ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, υπέρτασης ή κατακράτησης υγρών

- Νεφρική ανεπάρκεια καθώς υπάρχουν στοιχεια νεφροτοξικότητας όπως: διάμεσο νεφρίτιδα, νεφρικό σύνδρομο. Ωστόσο πρόκειται για δοσοεξαρτώμενο πρόβλημα

- Ηπατική δυσλειτουργία

- Θεραπεία με διουρητικά 

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως είναι πιο δύσκολο να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση των τροχίσκων συγκριτικά με άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές.

 • Καρδιαγγειακές και αγγειοεγκεφαλικές επιδράσεις: Υψηλή δοσολογία ΜΣΑΦ και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση αρτηριακών θρομβοτικών συμβάντων όπως:

- Έμφραγμα του μυοκαρδίου

- Εγκεφαλικό επεισόδιο

 • Ηπατικό: Ήπια έως μέτρια ηπατική δυσλειτουργία
 • Επιδράσεις στο Νευρικό Σύστημα: Η μακροχρόνια χρήση αναλγητικών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πονοκεφάλων (κεφαλαλγίας) οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται με τη χρήση μεγαλύτερης δόσης του φαρμάκου.
 • Γαστρεντερικό: Η χρήση των ΜΣΑΦ μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικά σε ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων όπως ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn. Η εμφάνιση γαστρεντερικών ανεπιθύμητων ενεργειών όπως: γαστρεντερικής αιμορραγίας, έλκους ή διάτρησης σχετίζεται με τη δοσολογία, δηλαδή είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν με τη χρήση υψηλών δοσολογιών, άρα είναι εύκολα κατανοητό ότι πιο δύσκολα εμφανίζονται με τη χρήση του Strepfen που είναι σε μικρή δοσολογία και χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα. Εννοείται όμως πως αν ο ασθενής αισθανθεί οποιαδήποτε γαστρεντερική διαταραχή θα πρέπει άμεσα να έρθει σε επικοινωνία με το γιατρό. Ακόμη, θα πρέπει να χορηγείται η Φλουρβιπροφάινη με προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν άλλα φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση γαστρικού έλκους ή αιμορραγίας όπως:

- Κορτικοστεροειδή

- Αντιπηκτικά (πχ βαρφαρινη)

- Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης

- Αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες (πχ ασπιρίνη)

Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα έλκους ή αιμορραγίας θα πρέπει η θεραπεία να διακοπεί άμεσα!

 • Δερματολογικό: Ο συνδυασμός διαφορετικών ΜΣΑΦ μπορεί να οδηγήσουν σε δερματολογικές αντιδράσεις κάποιες από τις οποίες μπορεί να αποβούν και μοιραίες για τον ασθενή:

- Αποφωλιδοτική δερματίτιδα

- Συνδρόμου Stevens-Johnson 

- Τοξικής επιδερμική νεκρόλυση

Άρα στην περίπτωση που εμφανιστούν δερματικά εξανθήματα και βλάβες θα πρέπει να διακόπτεται η θεραπεία με το Strepfen. 

 • Λοιμώξεις: Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η χρήση ΜΣΑΦ έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των μολυσματικών φλεγμονών ειδικά όταν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια. Άρα στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων βακτηριακής λοίμωξης με τη χρήση του Strepfen θα πρέπει ο ασθενής να μιλήσει άμεσα με το γιατρό του για να αποφασίσει αν χρειάζεται να πάρει ταυτόχρονα αντιβίωση

Αν ο ασθενής πάσχει από φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα τότε μπορεί να του συγχορηγηθούν οι καραμέλες Strepfen μαζί με την αντιβιοτική θεραπεία!

 • Δυσανεξία σε σάκχαρα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο από ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη
 • Οι καραμέλες Strepfen περιέχουν ισομαλτόζη και υγρή μανιτόλη που έχουν ήπια υπακτική δράση. 
 • Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν ή επιδεινωθούν θα πρέπει ο ασθενής να μιλήσει με το γιατρό ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάστασή του. 
 • Σε περίπτωση εμφάνισης τοπικού ερεθισμού στο στόμα, η θεραπεία με τις καραμέλες Strepfen θα πρέπει να διακοπεί.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω τις καραμέλες Strepfen;

Ο μηχανισμός δράσης του Strepfen, δηλαδή η αναστολή της σύνθεσης προσταγλαδινών μπορεί έχει αρνητική επίδραση τόσο στις έγκυες γυναίκες αλλά και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες δείχνου πως αυξάνεται ο κίνδυνος:

 • αποβολής
 • καρδιακών δυσπλασιών 
 • γαστροσχιστίας 

μετά τη χρήση του φαρμάκου στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ο απόλυτος κίνδυνος καρδιακών δυσπλασιών αυξήθηκε από λιγότερο από 1%, σε περίπου 1,5%.

Ο κίνδυνος είναι ανάλογος της δοσολογίας αλλά και του χρόνου διάρκειας της θεραπείας. 

Σε ζώα, η χορήγηση αναστολέα της σύνθεσης προσταγλαδινών έχει ως αποτέλεσμα την προ και μεταεμφυτευτική απώλεια και τον εμβρυϊκό θάνατο.

Ακόμη έρευνες σε ζώα έχουν δείξει  αυξημένη επίπτωση διαφόρων δυσπλασιών, μεταξύ των οποίων και των καρδιαγγειακών χορηγήθηκε αναστολέας της σύνθεσης προσταγλαδινών κατά την περίοδο δημιουργίας των οργάνων.

Δεν πρέπει το φάρμακο χορηγείται κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εκτός και αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Στην περίπτωση όμως που το φαρμάκο χρησιμοποιείται από γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει, ή κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η δόση πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο χαμηλή και η διάρκεια της θεραπείας όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

Τι μπορεί να προκληθεί όταν το φάρμακο χορηγείται κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

στο έμβρυο:

 • καρδιοπνευμονική τοξικότητα (με πρόωρη σύγκλιση του αρτηριακού πόρου και πνευμονική υπέρταση
 • νεφρική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια με ολιγοϋδράμνιο ή/και πρόωρη σύγκλειση του αρτηριακού πόρου.

στη μητέρα και στο νεογνό κατά το τέλος της εγκυμοσύνης:

 • πιθανή επιμήκυνση του χρόνου ροής,
 • αντιπηκτική δράση που μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις,
 • παρεμπόδιση των συσπάσεων της μήτρας με αποτέλεσμα τον καθυστερημένο ή παρατεταμένο τοκετό.

Άρα η φλουρβιπροφαίνη αντενδείκνυται κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

 

Γαλουχία

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι καραμέλες Strepfen;

Η φλουρβουπροφαίνη όπως και τα άλλα ΜΣΑΦ μπορεί να απεκκριθεί στο μητρικό γάλα, αν και σε μικρές ποσότητες. Για αυτό και δεν συνιστάται η χρήση της κατά την διάρκεια της γαλουχίας.