Θεραπεία

Ποια είναι τα θεραπευτικά οφέλη της θάλασσας;

Εδώ και πολύ καιρό λέγεται ότι η θάλασσα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οι υποστηρικτές της θαλασσοθεραπείας θα συμφωνήσουν.

Τι είναι η θαλασσοθεραπεία;

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση του θαλασσινού νερού, τη λουτροθεραπεία και το αλμυρό κλίμα του θαλασσινού νερού για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται στην Ευρώπη εδώ και αιώνες και χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν θερμά λουτρά με θαλασσινό νερό για να αναρρώσουν μετά από μάχες. Από τότε η πρακτική έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και πλέον μπορεί να βρεθεί κατά μήκος των περισσότερων ευρωπαϊκών θαλάσσιων γραμμών.

Η θαλασσοθεραπεία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως λουτρά με θαλασσινό νερό, πισίνες, άσκηση μέσα σε θερμαινόμενες πισίνες, θαλάσσια προϊόντα και κλιματοθεραπεία.

Βρίσκεται κυρίως σε τοποθεσίες που διαθέτουν θάλασσες, όπου το θαλασσινό νερό μπορεί να αντληθεί τοπικά και να εφαρμοστεί σε λουτρά, πισίνες και θεραπείες.

Ποια είναι τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας;

Η Lourdes Mourelle της Estetética & Wellness είναι ειδικός σε θέματα ευεξίας σπα και θαλασσοθεραπείας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία. Είναι υπέρμαχος της θαλασσοθεραπείας.

“Το θαλασσινό νερό και η θαλασσοθεραπεία είναι γενικά διεγερτικά του σώματος. Δρουν αυξάνοντας τις αιμοποιητικές λειτουργίες (παραγωγή κυττάρων αίματος), βελτιώνοντας την ικανότητα αντίδρασης και δρώντας ως γενικό τονωτικό. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα“, λέει η Mourelle.

Τα κύρια οφέλη της είναι τα εξής:

 • Διέγερση των ενδοκρινικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, των παραθυρεοειδών και των σεξουαλικών αδένων
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • Αυξημένη εφίδρωση
 • Αύξηση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων
 • Ομαλότερη, ανεμπόδιστη αναπνοή

Οι μεταβλητές που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών με βάση το νερό περιλαμβάνουν:

 • την άνωση
 • αντίσταση
 • πίεση του νερού
 • θερμοκρασία του νερού
 1. Κυκλοφορία του αίματος

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η θεραπεία με νερό μπορεί να έχει διάφορες φυσιολογικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία συμβάλλει στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών και στην αναπλήρωση του σώματος με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, τα φύκια που χρησιμοποιούνται μερικές φορές στη θαλασσοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την κυκλοφορία του αίματος όταν εφαρμόζονται τοπικά μέσω καλλυντικών.

 1. Πόνος στις αρθρώσεις

Οι θεραπείες (σπα) έχουν ως στόχο την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και την αύξηση της κίνησης.

Επιπλέον, οι θεραπείες αποκατάστασης και λουτροθεραπείας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας (μη φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων), συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της σοβαρότητας του πόνου, της βελτίωσης της λειτουργίας των αρθρώσεων και της πρόληψης περαιτέρω βλάβης.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την θαλασσοθεραπεία για τον πόνο στον αυχένα δείχνουν επίσης ότι οι τεχνικές νερού μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργική ικανότητα και την κινητικότητα των αρθρώσεων, καθώς και να αυξήσουν τη χαλάρωση και τη διάθεση.

 1. Αύξηση των ιχνοστοιχείων

Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα μέταλλα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη και πολλά από αυτά βρίσκονται στο θαλασσινό νερό.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Σύμφωνα με την Mourelle, αυτά τα μέταλλα απορροφώνται από το δέρμα μέσω των θερμών λουτρών με θαλασσινό νερό και των μικροσκοπικών σωματιδίων αλατιού που περιέχονται στον αέρα της θάλασσας, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα.

 1. Μυϊκή κόπωση, δυσκαμψία και πόνος

Μελέτες για θεραπείες σπα σε ασθενείς με ινομυαλγία διαπίστωσαν ότι οι τακτικές θεραπείες οδηγούν σε μείωση του μυϊκού πόνου και της κόπωσης. Είχαν επίσης θετικές επιδράσεις στη συνολική υγεία και τη σωματική λειτουργικότητα.

Μια μελέτη του 2008 σε ασθενείς με ινομυαλγία διαπίστωσε ότι οι αερόβιες ασκήσεις σε θαλασσινό νερό βελτίωσαν τον μυϊκό πόνο και τη γενική υγεία. Επιπλέον, η θερμότητα του νερού επηρέασε τον μυϊκό τόνο και μείωσε την ένταση του πόνου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θεραπεία σε βαθύ θαλάσσιο νερό είχε σημαντική επίδραση στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και στη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης των μυϊκών βλαβών.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η θαλασσοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία και την κινητικότητα των μυών αυξάνοντας την οξυγόνωση του αίματος.

 1. Δερματικές παθήσεις

Η χρήση του θαλασσινού νερού έχει επίσης αναγνωριστεί ως θεραπεία για τα συμπτώματα πολλαπλών παθήσεων, όπως:

 • δερματοπάθειες, ένας όρος ομπρέλα για ένα ευρύ φάσμα δερματικών παθήσεων
 • ψωρίαση
 • έκζεμα
 • ρινοφαρυγγίτιδα ή κοινό κρυολόγημα
 • επιπεφυκίτιδα ή ροζ μάτι

Το θαλασσινό νερό περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον κυτταρικό μεταβολισμό. Μπορεί να ηρεμήσει τους ερεθισμούς του δέρματος, όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα, καθώς και να βελτιώσει την επούλωση των πληγών.

Το θαλασσινό νερό έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποβολή τοξικών καταλοίπων και στην οξυγόνωση των ιστών.

 1. Ενυδάτωση και σύσφιξη του δέρματος

Η θαλασσοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση θαλάσσιας λάσπης και φυκιών με πολλαπλά οφέλη που προέρχονται από την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα.

Τα φύκια μπορούν επίσης να περιέχουν ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις, όπως:

 • πρωτεΐνες
 • πολυσακχαρίτες
 • λιπαρά οξέα
 • πολυφαινόλες
 • χρωστικές ουσίες
 • βιταμίνες
 • στερόλες

Το θαλασσινό νερό έχει αποδειχθεί ότι ενυδατώνει και συσφίγγει το δέρμα και το αλάτι στο θαλασσινό νερό μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό απολεπιστικό που βοηθά στην κυτταρική αναζωογόνηση. Η χρήση φυκιών έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την οπτική εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

 1. Ύπνος

Η θαλασσοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 3 ημέρες θαλασσοθεραπείας σε συνδυασμό με τη διαχείριση του ύπνου διαπίστωσε τόσο άμεσα όσο και καθυστερημένα οφέλη για τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων:

Ποιοι είναι οι τύποι της θαλασσοθεραπείας;

 1. Πισίνα

Οι πισίνες θαλασσοθεραπείας είναι γεμάτες με θερμαινόμενο θαλασσινό νερό και έχουν σχεδιαστεί για να κινείστε μέσα σε αυτές. Μπορεί να είναι κοινόχρηστες λόγω του μεγέθους τους. Οι πισίνες θαλασσοθεραπείας βρίσκονται συνήθως σε κρουαζιερόπλοια, σε ορισμένα θέρετρα ή σε ορισμένα σπα.

 1. Συμπληρώματα

Μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα που περιέχουν φύκια ή άλγη, όπως η χλωρέλλα ή η σπιρουλίνα.

Η χλωρέλλα είναι ένα θρεπτικό φύκος με μεγάλη πυκνότητα σε:

Η χλωρέλλα μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι μέσω καψουλών, δισκίων, σκόνης ή σε μορφή εκχυλίσματος, όλα αυτά είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Φροντίστε πάντα να κάνετε την έρευνά σας πριν αγοράσετε συμπληρώματα για να διασφαλίσετε την ποιότητα.

Η καθημερινή διατροφική συμπλήρωση της χλωρέλλας έχει αποδειχθεί για:

Περαιτέρω μελέτες αναφέρουν ότι η χλωρέλλα μπορεί να προσφέρει υποστήριξη για τον διαβήτη, την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία.

Ποιες άλλες θεραπείες υπάρχουν σαν την θαλασσοθεραπεία;

Η θαλασσοθεραπεία είναι παρόμοια με άλλες που μπορεί να έχετε ακούσει στο παρελθόν, όπως η υδροθεραπεία, η κρυοθεραπεία και η λουτροθεραπεία:

 • Η υδροθεραπεία, ή υδροθεραπεία, είναι η χρήση του νερού για τη θεραπεία διαφόρων μορφών πόνου, ασθενειών και παθήσεων.
 • Η λουτροθεραπεία είναι η πρακτική της κολύμβησης σε μεταλλικό νερό ή σε ιαματικές πηγές.
 • Η κρυοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες ως μορφή θεραπείας.
 • Η αλγοθεραπεία περιλαμβάνει φύκια σε λουτρά, περιτυλίγματα σώματος ή περιποιήσεις προσώπου για την προαγωγή της ευεξίας
 • Η σπηλαιοθεραπεία είναι η εισπνοή αλμυρού αέρα από ένα δωμάτιο γεμάτο με αλάτι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Αν και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει άτομα με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να αναπνέουν καλύτερα, κανένα στοιχείο μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζει τη χρήση του ως ιατρική θεραπεία.

Όλες έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία, ωστόσο, αυτές οι τεχνικές και οι θεραπείες δεν χρησιμοποιούν συγκεκριμένα θαλασσινό νερό, όπως στη θαλασσοθεραπεία.

Η θαλασσοθεραπεία είναι διάφορες θεραπείες με βάση το θαλασσινό νερό που μπορούν να έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, την αισθητική και την ευεξία του σώματος.

Για να τη δοκιμάσετε, επισκεφθείτε ένα σπα που χρησιμοποιεί τεχνικές θαλασσοθεραπείας, ακολουθήστε τους οδηγούς DIY για το σπίτι ή κάντε ένα ταξίδι στην παραλία της περιοχής σας.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What You Need to Know about Dietary Supplements https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-dietary-supplements

Balneotherapy, Immune System, and Stress Response: A Hormetic Strategy? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6032246/

Hydrotherapy: Tool for preventing illness https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4932807/

Spa treatment for primary fibromyalgia syndrome: a combination of thalassotherapy, exercise and patient education improves symptoms and quality of life https://academic.oup.com/rheumatology/article/44/4/539/2899351?login=true

Effect of the Dead Sea climatotherapy for psoriasis on quality of life https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23516771/

Increased vitamin D serum levels correlate with clinical improvement of rheumatic diseases after Dead Sea climatotherapy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21598808/

Thalassotherapy today http://bioclima.ro/Balneo278.pdf

Evaluation of the Feasibility of a Two-Week Course of Aquatic Therapy and Thalassotherapy in a Mild Post-Stroke Population https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7663820/

Evaluation of the Feasibility of a Two-Week Course of Aquatic Therapy and Thalassotherapy in a Mild Post-Stroke Population https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7663820/

Benefits of Thalassotherapy with Sleep Management on Mood States and Well-being, and Cognitive and Physical Capacities in Healthy Workers https://www.researchgate.net/publication/330156141_Benefits_of_Thalassotherapy_with_Sleep_Management_on_Mood_States_and_Well-being_and_Cognitive_and_Physical_Capacities_in_Healthy_Workers

Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7551956/

A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11347287/

Therapeutic benefit of balneotherapy and hydrotherapy in the management of fibromyalgia syndrome: a qualitative systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4227103/