Φυσικές θεραπείες

Σάουνα: Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι;

Οι σάουνας χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς και σήμερα. Η σάουνα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν  να αποφορτιστούν, ενώ μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Η εφίδρωση χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως θεραπεία. Οι Μάγια χρησιμοποιούσαν σπίτια για εφίδρωση πριν από 3.000 χρόνια, σύμφωνα με τις Εκδόσεις Υγεία του Χάρβαρντ. Στη Φινλανδία, οι σάουνας χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και 1 στους 3 Φινλανδούς τις χρησιμοποιεί ακόμη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο σάουνας. Τα κύρια οφέλη που προτείνονται για τις σάουνας είναι η χαλάρωση και η καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, η σάουνα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους.

Γρήγορα δεδομένα για τη σάουνα:

 • Η σάουνα είναι ένας χώρος στον οποίο οι άνθρωποι στοχεύουν να χαλαρώσουν σε ξηρή θερμότητα.
 • Μπορεί να παρέχει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία που μοιάζουν με εκείνα που προκύπτουν από την άσκηση.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια μιας σάουνας μπορεί να είναι επικίνδυνη.
 • Όποιος έχει καρδιαγγειακό πρόβλημα ή είναι έγκυος θα πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή πριν χρησιμοποιήσει σάουνα.

Τι είναι η σάουνα;

Η σάουνα είναι συνήθως ένα δωμάτιο που θερμαίνεται μεταξύ 70° έως 100° Κελσίου ή 158° έως 212° Φαρενάιτ. Οι παραδοσιακές φινλανδικές σάουνας χρησιμοποιούν συνήθως ξηρή θερμότητα, με σχετική υγρασία που συχνά κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 %. Σε άλλους τύπους σάουνα, η υγρασία είναι υψηλότερη. Οι σάουνας τουρκικού τύπου, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν μεγαλύτερο επίπεδο υγρασίας. Μια χρήση σάουνας μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του δέρματος σε περίπου 40° Κελσίου ή 104° Φαρενάιτ. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του δέρματος, παρατηρείται επίσης έντονη εφίδρωση. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρηθεί δροσερό. Δεν είναι ασυνήθιστο να χάνετε περίπου ένα λίτρο ιδρώτα ενώ περνάτε λίγο χρόνο στη σάουνα.

Ποιοι τύποι σάουνας υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σάουνας, με βάση τον τρόπο θέρμανσης του χώρου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Καύση ξύλου: Το ξύλο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του δωματίου της σάουνας και των πετρών της σάουνας. Οι σάουνας με καύση ξύλου έχουν συνήθως χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία.
 • Ηλεκτρικά θερμαινόμενη: Παρόμοια με τις σάουνας με καύση ξύλου, οι ηλεκτρικά θερμαινόμενες σάουνας έχουν υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία. Μια ηλεκτρική θερμάστρα, συνδεδεμένη στο δάπεδο, θερμαίνει το δωμάτιο της σάουνας.
 • Υπέρυθρη αίθουσα: Οι σάουνας υπερύθρων (FIRS) διαφέρουν από τις σάουνας με καύση ξύλου και τις ηλεκτρικά θερμαινόμενες σάουνας. Οι ειδικές λάμπες χρησιμοποιούν κύματα φωτός για να θερμάνουν το σώμα ενός ατόμου και όχι ολόκληρο το δωμάτιο. Οι θερμοκρασίες είναι συνήθως χαμηλότερες από άλλες σάουνας, αλλά το άτομο ιδρώνει με παρόμοιο τρόπο. Συνήθως, οι υπέρυθρες σάουνας έχουν θερμοκρασία περίπου 60° Κελσίου.
 • Ατμόλουτρο: Αυτές διαφέρουν από τις σάουνας. Αντί για ξηρή θερμότητα, ένα χαμάμ περιλαμβάνει υψηλή υγρασία και υγρή θερμότητα.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία;

Ανεξάρτητα από τον τρόπο θέρμανσης της σάουνα ή το επίπεδο υγρασίας, οι επιπτώσεις στο σώμα είναι παρόμοιες. Όταν ένα άτομο κάθεται σε σάουνα, ο καρδιακός του ρυθμός αυξάνεται και τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία, με τρόπο παρόμοιο με τη χαμηλή έως μέτρια άσκηση, ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης της σάουνα. Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί στους 100-150 παλμούς το λεπτό. Αυτό μπορεί να επιφέρει κάποια οφέλη για την υγεία.

 1. Ανακούφιση από τον πόνο: Η αυξημένη κυκλοφορία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου, στη βελτίωση της κίνησης των αρθρώσεων και στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
 2. Μείωση των επιπέδων άγχους: Καθώς η θερμότητα σε μια σάουνα βελτιώνει την κυκλοφορία, μπορεί επίσης να προάγει τη χαλάρωση. Αυτό μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα ευεξίας.
 3. Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας: Η μείωση των επιπέδων άγχους κατά τη χρήση σάουνας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μια μελέτη, που διεξήχθη στη Φινλανδία, παρακολούθησε 2.315 άνδρες ηλικίας 42 έως 60 ετών κατά τη διάρκεια 20 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σάουνα μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, συνολικά 878 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο, στεφανιαία νόσο ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν σάουνα, συμπεριλαμβανομένης της μιας φορά την εβδομάδα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα. Μετά την προσαρμογή για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, η αυξημένη χρήση σάουνα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τη σάουνα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο από εκείνους που τη χρησιμοποιούσαν μόνο μία φορά την εβδομάδα. Όσοι χρησιμοποιούσαν σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν σάουνα μόνο μία φορά την εβδομάδα. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της χρήσης σάουνα και της μείωσης των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Η χρήση της σάουνα μπορεί επίσης να σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Αν και οι μελέτες μπορεί να είναι ελπιδοφόρες, η χρήση της σάουνα δεν πρέπει να αντικαθιστά ένα πρόγραμμα άσκησης για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη της τακτικής άσκησης.
 4. Δερματικά προβλήματα: Η ξηρή σάουνα στεγνώνει το δέρμα κατά τη διάρκεια της χρήσης. Ορισμένα άτομα με ψωρίαση μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους μειώνονται κατά τη χρήση σάουνα, αλλά τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να διαπιστώσουν ότι επιδεινώνονται.
 5. Άσθμα: Τα άτομα με άσθμα μπορεί να βρουν ανακούφιση από ορισμένα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της χρήσης σάουνα. Η σάουνα μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών, στη χαλάρωση του φλέγματος και στη μείωση του στρες.
 6. Χαμηλότερος κίνδυνος Αλτσχάιμερ;: Το 2016, ερευνητές από τη Φινλανδία δημοσίευσαν τα ευρήματα μιας 20ετούς μελέτης που συνέδεσε τη χρήση σάουνας με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.315 υγιείς άνδρες ηλικίας από 42 έως 60 ετών. Όσοι χρησιμοποιούσαν σάουνα 2 έως 3 φορές την εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια και 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν σάουνα. Εκείνοι που χρησιμοποιούσαν σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια και 65% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ από εκείνους που χρησιμοποιούσαν σάουνα μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η σάουνα προκαλεί τη μείωση του κινδύνου. Ενδέχεται τα άτομα με άνοια να μην χρησιμοποιούν σάουνα. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία;

Η μέτρια χρήση της σάουνας φαίνεται να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ένα άτομο με καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με έναν γιατρό.

 1. Κίνδυνοι για την αρτηριακή πίεση: Η εναλλαγή μεταξύ της θερμότητας της σάουνας και του κρύου νερού μιας πισίνας δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η χρήση της σάουνας μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης, οπότε τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να βεβαιωθούν ότι η χρήση της σάουνας είναι ασφαλής. Τα άτομα που είχαν πρόσφατα καρδιακή προσβολή θα πρέπει επίσης να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους.
 2. Κίνδυνος αφυδάτωσης: Η αφυδάτωση μπορεί να προκύψει από την απώλεια υγρών κατά την εφίδρωση. Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως η νεφροπάθεια, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ζάλη και ναυτία σε ορισμένους ανθρώπους.

Ποιες  είναι οι απαραίτητες προφυλάξεις;

Για να αποφύγετε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συνιστώνται επίσης οι ακόλουθες προφυλάξεις:

 1. Αποφύγετε το αλκοόλ: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, υπότασης, αρρυθμίας και αιφνίδιου θανάτου. Μελέτες διάρκειας ενός έτους σε άτομα στη Φινλανδία που παρουσίασαν αιφνίδιο θάνατο έδειξαν ότι στο 1,8% των περιπτώσεων, το άτομο είχε κάνει σάουνα τις τελευταίες 3 ώρες και στο 1,7% των περιπτώσεων, το είχε κάνει τις τελευταίες 24 ώρες. Πολλοί από αυτούς είχαν καταναλώσει αλκοόλ.
 2. Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στη σάουνα: Μην περνάτε περισσότερα από 20 λεπτά τη φορά στη σάουνα. Οι χρήστες που κάνουν χρήση για πρώτη φορά θα πρέπει να περνούν το πολύ 5 έως 10 λεπτά. Καθώς συνηθίζουν τη θερμότητα, μπορούν να αυξήσουν σιγά-σιγά το χρόνο σε περίπου 20 λεπτά.
 3. Πίνετε άφθονο νερό: Όποιον τύπο σάουνα και αν χρησιμοποιεί κάποιος, είναι σημαντικό να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει από την εφίδρωση. Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν περίπου δύο έως τέσσερα ποτήρια νερό μετά τη χρήση της σάουνας.
 4. Αποφύγετε τη χρήση της σάουνα εάν είστε άρρωστοι: Τα άτομα που είναι άρρωστα θα πρέπει επίσης να περιμένουν μέχρι να αναρρώσουν πριν χρησιμοποιήσουν σάουνα. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή όσες έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους πριν από τη χρήση της σάουνας.
 5. Επιβλέπετε τα παιδιά: Τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τη σάουνα, αλλά θα πρέπει να επιβλέπονται όταν το κάνουν. Δεν θα πρέπει να περνούν περισσότερο από 15 λεπτά σε αυτήν κάθε φορά.

Σαούνα; με μακρινό θάλαμο: Λειτουργούν;

Οι σάουνας υπερύθρων (FIRS) έχουν συστηθεί για άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας που τους δυσκολεύουν να βρεθούν στις υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως υπάρχουν σε μια σάουνα. Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι τα οφέλη των FIRS μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνουν:

 1. βελτιώσεις σε ορισμένους τύπους υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών προβλημάτων
 2. αύξηση της ανοχής στην άσκηση
 3. μείωση του οξειδωτικού στρες, του χρόνιου πόνου και της χρόνιας κόπωσης

Τα δεδομένα σχετικά με την απώλεια βάρους και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν αντιφατικά. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία περιορίζονται από ζητήματα όπως το μικρό μέγεθος του δείγματος, η μικρή διάρκεια και το γεγονός ότι η ίδια βασική ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πολλές από τις μελέτες.

Ποιοι μύθοι για την υγεία υπάρχουν;

Μπορεί να υπάρχουν κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία από την παραμονή στη σάουνα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι μύθοι.

Λάθος: Ο ιδρώτας απομακρύνει τις τοξίνες

Ένας από αυτούς είναι ότι ο ιδρώτας μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Είναι αλήθεια ότι η εφίδρωση συμβαίνει κατά τη χρήση της σάουνας, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι η εφίδρωση αποτοξινώνει το σώμα. Τοξίνες όπως το αλκοόλ, ο υδράργυρος και το αλουμίνιο απομακρύνονται κυρίως από τα νεφρά, το συκώτι και τα έντερα.

Λάθος: Η χρήση της σάουνας βοηθά στην απώλεια βάρους

Ένας άλλος μύθος σχετικά με τη χρήση της σάουνας είναι ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους. Είναι δυνατόν να χάσετε περίπου ένα κιλό μετά τη χρήση σάουνα, αλλά η απώλεια βάρους οφείλεται στην απώλεια υγρών και όχι λίπους. Το βάρος θα αντικατασταθεί μόλις το άτομο φάει ή πιει κάτι.


+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Far-infrared saunas for treatment of cardiovascular risk factors: Summary of published evidence https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2718593/

Can you sweat toxins out of your body? http://uamshealth.com/healthlibrary2/medicalmyths/canyousweattoxinsoutofyourbody/

Benefits and risks of sauna bathing https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11165553

Association between sauna bathing and fatal cardiovascular and all-cause mortality events http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2130724

Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer's disease in middle-aged Finnish men https://academic.oup.com/ageing/article-abstract/46/2/245/2654230/Sauna-bathing-is-inversely-associated-with?redirectedFrom=PDF

No, a regular sauna probably doesn't protect against dementia. https://health.spectator.co.uk/no-regular-sauna-probably-doesnt-protect-dementia/

Sauna health benefits: Are saunas healthy or harmful? http://www.health.harvard.edu/press_releases/sauna_health_benefits

Six things that raise your blood pressure http://newsroom.heart.org/news/six-things-that-raise-your-blood-pressure