Ύπνος

Μπορεί κάποιος να πεθάνει από άπνοια στον ύπνο;

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά για μικρό χρονικό διάστημα (10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο) και επανειλημμένα, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπνικής άπνοιας, όπως:

Ποια συμπτώματα προκαλεί η άπνοια ύπνου;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν:

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της άπνοιας ύπνου;

Οι άνδρες κυρίως και τα άτομα άνω των 60 ετών, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο άπνοιας ύπνου. Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία
  • Μεγάλη περιφέρεια λαιμού
  • Οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας
  • Μικροί αεραγωγοί
  • Διευρυμένες αμυγδαλές, ειδικά στα παιδιά
  • Χρήση ηρεμιστικών ή αλκοόλ πριν τον ύπνο
  • Κάπνισμα
  • Εμμηνόπαυση
  • Ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως ο υποθυρεοειδισμός (χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς) και η ακρομεγαλία (υπερβολική αυξητική ορμόνη)
  • Ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η μικρή κάτω γνάθος

Μπορεί κάποιος να πεθάνει από υπνική άπνοια;

Η άπνοια ύπνου που παραμένει αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως:

Η υπνική άπνοια μειώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου και περιορίζει τη ροή του οξυγόνου. Αυτή η κατάσταση προκαλεί συνεχή πίεση στο σώμα και επηρεάζει αρνητικά την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα. (Άπνοια ύπνου: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας κινήσουν την υποψία;)

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021, διαπίστωσε ότι η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και αιφνίδιο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Μάλιστα, η σοβαρή υπνική άπνοια αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την άπνοια ύπνου με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την ανθεκτική στη θεραπεία υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και την επαναλαμβανόμενη κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος ή γρήγορος καρδιακός παλμός).

Μάλιστα, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, που έρχεται ως αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας, μπορεί να θέσει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο για θανατηφόρα ατυχήματα, κατά την οδήγηση ή τον χειρισμό επικίνδυνων μηχανημάτων. (8 τρόποι με τους οποίους η υπνική άπνοια βλάπτει την υγεία)

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της υπνικής άπνοιας;

Η διαχείριση των υποκειμένων ιατρικών παθήσεων είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την υπνική άπνοια. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, της νόσου του Πάρκινσον ή άλλων καρδιακών και νευρολογικών παθήσεων.

Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη οπιοειδών εάν αυτά τα φάρμακα προκαλούν τη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως η ακεταζολαμίδη, για τη διέγερση του μηχανισμού αναπνοής.

Η παροχή οξυγόνου και η ρύθμιση της πίεσης του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αποτελεσματικές θεραπείες για πολλά άτομα με υπνική άπνοια. (Πώς αντιμετωπίζεται η ήπια αποφρακτική άπνοια ύπνου;)

1. Συνεχής θετική πίεση αέρα (CPAP)

Η συνεχής θετική πίεση αέρα παρέχει μία σταθερή πηγή πίεσης στους αεραγωγούς καθώς κοιμάστε. Θα χρειαστεί να φοράτε μία μάσκα στη μύτη και το στόμα σας που παρέχει αέρα σε σταθερή πίεση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Η μέθοδος αυτή αντιμετωπίζει την αποφρακτική υπνική άπνοια αλλά είναι επίσης επιβοηθητική για άτομα με κεντρική υπνική άπνοια.

2. Θετική πίεση αέρα δύο επιπέδων (BPAP)

Αυτή η θεραπεία προσαρμόζει την πίεση του αέρα σε υψηλότερο επίπεδο όταν εισπνέεται και σε ένα χαμηλότερο επίπεδο όταν εκπνέετε και απαιτεί επίσης τη χρήση μίας μάσκας προσώπου.

3. Προσαρμοστικοί σερβοαναπνευστήρες (ASV)

Η προσαρμοστικοί σερβοαναπνευστήρες ελέγχουν την αναπνοή σας καθώς κοιμάστε. Το αυτοματοποιημένο σύστημα «θυμάται» το πρότυπο αναπνοής σας και το σύστημα πίεσης ρυθμίζει την αναπνοή για την πρόληψη επεισοδίων άπνοιας.