Ενδοκρινολογικά

6 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις υγείας σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 8,5% των ενηλίκων παγκοσμίως και το 9,3% όλων των Αμερικανών ζουν με την πάθηση. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συνηθισμένη μορφή που ίσως έχετε ακούσει, αλλά ίσως εκπλαγείτε από αυτά που δεν γνωρίζετε ακόμα. Η συνεχιζόμενη έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις γνώσεις σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2, επιτρέποντας την καλύτερη πρόληψη και διαχείριση. Ακολουθούν έξι πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για τον διαβήτη τύπου 2.

 1. Είναι μια χρόνια πάθηση και προς το παρόν δεν έχει θεραπεία.

Με απλά λόγια, ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα σας έχει πρόβλημα στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού είτε να παράγει είτε να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Είτε το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, είτε τα κύτταρα του σώματος είναι ανθεκτικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη που δημιουργεί. Εάν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να μεταβολίσει τη γλυκόζη, ένα απλό σάκχαρο, θα συσσωρευτεί στο αίμα σας, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα της κυτταρικής αντίστασης, τα διάφορα κύτταρα του σώματός σας δεν θα λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία, οπότε χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή για να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός του φυσιολογικού εύρους.

 1. Είναι σε έξαρση, ιδίως στους νέους ενήλικες.

Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014, και ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2 εμφανιζόταν κάποτε μόνο σε ενήλικες, αλλά τώρα διαγιγνώσκεται όλο και συχνότερα και σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό είναι πιθανό επειδή ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και παχυσαρκία, ένα ζήτημα που γίνεται όλο και πιο συχνό μεταξύ των νεότερων ανθρώπων σήμερα.

 1. Μπορεί να περάσει απαρατήρητο για χρόνια

Πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παραμένουν αδιάγνωστες λόγω έλλειψης συμπτωμάτων ή επειδή οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν ότι οφείλονται σε διαβήτη. Οι αιτίες των συμπτωμάτων, όπως η κόπωση, η αυξημένη πείνα και η αυξημένη δίψα, είναι μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστούν και συχνά αναπτύσσονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, αν αναπτύσσονται καθόλου. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάζεστε. Όποιος είναι 45 ετών ή μεγαλύτερος πρέπει να εξεταστεί για διαβήτη, ειδικά αν είναι υπέρβαρος. Εάν είστε υπέρβαροι και κάτω των 45 ετών, μπορεί να θέλετε και πάλι να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε εξετάσεις, καθώς το υπερβολικό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων διαθέτει ακόμη και ένα δωρεάν τεστ κινδύνου διαβήτη που θα σας βοηθήσει να δείτε αν κινδυνεύετε.

 1. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν δεν ελεγχθεί

Εάν παραμείνει αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία για πολύ καιρό, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που αμελούν να διαχειριστούν σωστά τον διαβήτη τους. Η καρδιαγγειακή νόσος, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια, η βλάβη των νεύρων, η βλάβη της ακοής και ο αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μεταξύ των σημαντικότερων επιπλοκών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η στενή παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία, ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι τακτικές εξετάσεις είναι το κλειδί.

 1. Αποτελεί υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ομάδες ατόμων

Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί ο διαβήτης εμφανίζεται σε ορισμένους ανθρώπους και όχι σε άλλους, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες ομάδες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν έχουν:

 1. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2 και να ζήσετε μια γεμάτη ζωή είναι να τρώτε σωστά και να ασκείστε τακτικά. Επειδή οι ειδικοί γνωρίζουν οριστικά ότι ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορείτε να τον προλάβετε ή τουλάχιστον να καθυστερήσετε την εμφάνισή του. Ορισμένα βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή/και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
 • Κάντε 30 λεπτά τακτική, μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά ή έντονη άσκηση 3 ημέρες την εβδομάδα.
 • Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή σας. Προσθέστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και αφαιρέστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
 • Αποφύγετε τη χρήση καπνού, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο στο αίμα σας, αν έχετε διαγνωστεί, και διατηρήστε τη σωστή φροντίδα των ποδιών, των νεφρών, των αιμοφόρων αγγείων και των ματιών για να αποφύγετε επιπλοκές.

Αν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ορίστε μια συμβουλή από τον Vadym Graifer, συγγραφέα ενός βιβλίου που περιγράφει λεπτομερώς το προσωπικό ταξίδι του Graifer με διαβήτη τύπου 2 και πώς έχασε 75 κιλά αλλάζοντας απλώς τον τρόπο ζωής του: “Προσέξτε την προστιθέμενη ζάχαρη. Αυτή τρυπώνει στη διατροφή μας από παντού. Η πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων την περιέχει- αν είναι στο κουτί, είναι πιθανό να περιέχει ζάχαρη. Ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολη είναι η ζωή σας, βρείτε τον τρόπο να προετοιμάζετε και να τρώτε αληθινά τρόφιμα αντί για τεχνητά παρασκευάσματα υπερφορτωμένα με αρωματικές ουσίες, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και, όπως λέει η λαϊκή ρήση, οτιδήποτε δεν θα αναγνώριζε η γιαγιά σας ως φαγητό”. Τέλος, οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι ενώ ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη, δεν πρέπει να κάνετε το λάθος να υποθέσετε ότι ένα χάπι μπορεί να διορθώσει τα πάντα. “Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή ο γιατρός τους έδωσε ένα φάρμακο για να ελέγξουν το σάκχαρο στο αίμα τους, ότι δεν έχουν πλέον διαβήτη. Αυτό είναι ψευδές”, λέει η ολοκληρωτική ποδίατρος Dr. Suzanne Fuchs, DPM. “Αυτοί οι ασθενείς συχνά αισθάνονται ότι μπορούν να παίρνουν το φάρμακο και να μην προσέχουν τι τρώνε ή τι ασκούνται”. Ο Matt Longjohn, MD, MPH, εθνικός υπεύθυνος υγείας στην YMCA των ΗΠΑ, προσθέτει: “Ίσως το λιγότερο γνωστό πράγμα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 είναι ότι συχνά μπορεί να προληφθεί με μόλις 5% απώλεια σωματικού βάρους από άτομα που αποδεδειγμένα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει αυτό το αποτέλεσμα σε άτομα με προδιαβήτη και οι νέες περιπτώσεις διαβήτη έχουν συστηματικά μειωθεί σε αυτή την ομάδα κατά 58% χωρίς φάρμακο ή οτιδήποτε άλλο εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής”.