Γυναίκα

Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία ή η μη φυσιολογική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων μιας γυναίκας, αλλά συνήθως δεν είναι ανησυχητική. Τις περισσότερες φορές οι κόκκινοι, οι καφέ ή οι μαύροι θρόμβοι στο αίμα της εμμήνου ρύσεως, είναι κομμάτια του ενδομητρίου (της επένδυσης της μήτρας) που αποβάλλονται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Υπάρχουν όμως και φορές που η μηνορραγία, αποτελεί σημάδι κάποιου υποκείμενου προβλήματος. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Πιο κάτω θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, ανάμεσά τους και το τι την προκαλεί και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας;

Βαριά ή ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, θεωρείται η αιμορραγία που διαρκεί περισσότερες από 7 μέρες, κατά τις οποίες οι γυναίκες αναγκάζονται να αλλάζουν σερβιέτα ή ταμπόν κάθε περίπου μια ώρα. Η βαριά αιμορραγία της μήτρας μπορεί να είναι συχνή ή περιστασιακή, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Σημειώνεται ότι μερικές γυναίκες εμφανίζουν αιμορραγία και ανάμεσα στις περιόδους τους. (Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις)

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, η εμμηνορροϊκή αιμορραγία μπορεί να είναι ακανόνιστη. Είναι επίσης ελαφρύτερη από ότι συνήθως, αλλά περιστασιακά, γίνεται πιο βαριά. (Πώς να απαλύνετε τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης;)

Μετά την εμμηνόπαυση (12 συνεχόμενοι μήνες χωρίς περίοδο), η οποιαδήποτε αιμορραγία δεν είναι φυσιολογική και επιβάλλεται επίσκεψη στον γιατρό. (Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση το στήθος; Τι μπορείτε να κάνετε;)

Ποιες είναι οι αιτίες της ανώμαλης αιμορραγίας της μήτρας;

Υπάρχουν πολλές αιτίες της μη φυσιολογικής εμμηνορροϊκής αιμορραγίας, ανάμεσά τους η ορμονική ανισορροπία, κάποια μόλυνση ή κάποιο δομικό πρόβλημα της μήτρας. Μερικές όμως φορές, αποτελεί ένδειξη ύπαρξης όγκου στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. (Καρκίνος του Τραχήλου της μήτρας: Τι πρέπει να ξέρετε;)

Οι πιο κοινές αιτίες της ανώμαλης αιμορραγίας της μήτρας είναι οι ακόλουθες:

Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί ιατρική φροντίδα, διότι μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα, όπως μια επικείμενη αποβολή. Ωστόσο, κατά τα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρηθεί μικρή αιμορραγία για λίγες ώρες, η οποία είναι αποτέλεσμα εμφύτευσης, όταν το έμβρυο (το γονιμοποιημένο ωάριο) προσκολλάται στη μήτρα. (Είναι φυσιολογική η αιμορραγία στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης;)

Η ορμονική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση καταστάσεων, όπως ο καρκίνος και πολλοί άλλοι τύποι αντισυλληπτικών φαρμάκων που περιέχουν ορμόνες, μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικές ή παρατεταμένες περιόδους (Γιατί είναι σημαντική η καταγραφή της περιόδου σας;)

Η έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία μπορεί επίσης να προκύψει από κάποια αιμορραγική διαταραχή ή από τη λήψη αραιωτικών αίματος, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των αγγειακών επεισοδίων. Αιμορραγία μπορούν να προκαλέσουν και πολλά μη συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του ήπιου και μέτριου πόνου. Οι διαταραχές των αιμοπεταλίων, όπως η νόσος του von Willebrand, είναι οι πιο συχνές αιματολογικές διαταραχές που προκαλούν υπερβολική αιμορραγία της περιόδου. 

Πώς θεραπεύεται η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας;

Συνήθως, ο έντονος πόνος και οι κράμπες της περιόδου, αντιμετωπίζονται με ΜΣΑΦ, τα οποία ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία.

Αν το πρόβλημα της έντονης αιμορραγίας είναι η ορμονική ανισορροπία, μπορεί να ελεγχθεί με προγεστερόνη ή συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων, σε μορφή χαπιού. (Χρήση αντισυλληπτικών: Συνδέεται με λιγότερες απόπειρες αυτοκτονίας)

Σε περίπτωση ινομυωμάτων, χρησιμοποιούνται ορμονοθεραπείες ή επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Η αφαίρεση του ενδομητρίου, που πραγματοποιείτο παλαιότερα για τη θεραπεία της υπερβολικής αιμορραγίας σε γυναίκες που είχαν περάσει την αναπαραγωγική ηλικία, που ήθελαν να αποφύγουν την υστερεκτομή, έχει πλέον αντικατασταθεί από μια θεραπεία που ονομάζεται αφαίρεση με θερμικό μπαλόνι, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις τερματίζει την αιμορραγία καταστρέφοντας την επένδυση της μήτρας. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται μόνο σε γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν άλλο παιδί. (Πώς επηρεάζει η φάση του έμμηνου κύκλου την προπόνησή σας;)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What You Should Know About Abnormal Uterine Bleeding https://www.verywellhealth.com/abnormal-uterine-bleeding-3520365

Thermal Balloon Endometrial Ablation in the Treatment of Heavy Menstrual Bleeding https://www.bibliomed.org/fulltextpdf.php?mno=175183

Abnormal uterine bleeding https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541435/

Management of abnormal uterine bleeding – focus on ambulatory hysteroscopy https://www.dovepress.com/management-of-abnormal-uterine-bleeding-focus-on-ambulatory-hysterosco-peer-reviewed-fulltext-article-IJWH

Heavy menstrual bleeding and health-associated quality of life in women with von Willebrand's disease https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2016.3144

Abnormal Uterine Bleeding in Adolescents https://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_16723/JCRPE-10-191-En.pdf

Heavy periods: Overview https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279294/