MUCOSOLVAN σιρόπι 15MG/5ML (200 ML)

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες καταστάσεις ενδείκνυται το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml;

Το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις κάτωθι περιπτώσεις:

 • Για να βοηθήσει στη ρευστοποίηση και άρα στην ευκολότερη απομάκρυνση των βλεννωδών εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος σε περιπτώσεις οξείων και χρόνιων βρογχοπνευμονικών παθήσεων (όπως βρογχίτιδα, εμφύσημα, τραχειοβρογχίτιδα, χρόνια ασθματική βρογχίτιδα). Όταν χορηγείται κατά τη διάρκεια οξείων εξάρσεων βρογχίτιδας,  πρέπει να χορηγείται μαζί με κατάλληλο αντιβιοτικό.

 • Για την πρόληψη επιπλοκών που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα μετά από κατακράτηση των εκκρίσεων, που μπορεί να συμβεί ύστερα από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις στο θώρακα – άνω κοιλία, αλλά και λόγω μακροχρόνιας κατάκλισης.

Δοσολογία

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του σιροπιού Mucosolvan 15 mg/5ml;

Η συνιστώμενη δοσολογία του σιροπιού Mucosolvan 15 mg/5ml είναι:

Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν 30 mg, δηλαδή 2 κουταλάκια του γλυκού ή 10 ml με το δοσιμετρικό κυπελλάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του σιροπιού, 3 φορές την ημέρα (κάθε 8 ώρες).

Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να λαμβάνουν 15 mg, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού ή 5 ml με το δοσιμετρικό κυπελλάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, 2-3 φορές την ημέρα.

Παιδιά 2-5 ετών μπορούν να λαμβάνουν 7,5 mg, δηλαδή μισό κουταλάκι του γλυκού ή 2,5 ml με το δοσιμετρικό κυπελλάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, 3 φορές την ημέρα.

(1 κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 5 ml με το δοσιμετρικό κυπελλάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία)

Πόσο καιρό να πάρω το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml;

Θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 4 έως 5 ημέρες ή χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια της αγωγής με το σιρόπι Mucosolvan!

Μπορεί το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml να χορηγηθεί σε διαβητικούς;

Το Mucosolvan 15 mg/5ml δεν περιέχει ζάχαρη και άρα μπορούν να το λάβουν διαβητικοί ασθενείς.

Τρόπος χορήγησης

Πώς να πάρω το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml;

Το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml χορηγείται από το στόμα. Μετά από κάθε χρήση, να πλένετε καλά και να στεγνώνετε το δοσιμετρικό κυπελάκι.

Συστήνεται η λήψη του με επαρκή ποσότητα υγρού, κατά προτίμηση με ένα ποτήρι νερό. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι ανεξάρτητη από την τροφή, όμως καλό είναι να λαμβάνεται μετά τα γεύματα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από το γαστρεντερικό σύστημα λόγω της αμβροξόλης. Συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να ενισχυθεί η απόχρεμψη.

Αντενδείξεις

Σε ποιους δε θα πρέπει να χορηγείται το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml;

Το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml δε θα πρέπει να χορηγείται σε:

 • άτομα με υπερευαισθησία στη δραστική ουσία (υδροχλωρική αμβροξόλη) ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέχονται στο προϊόν

 • σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν

 • σε σπάνιες περιπτώσεις κληρονομικών παθήσεων, λόγω των οποίων ο ασθενής μπορεί να μην πρέπει να καταναλώσει κάποιο από τα έκδοχα του προϊόντος (π.χ. σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη)

 • σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Τα βλεννολυτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βρογχική απόφραξη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι, η ικανότητα απομάκρυνσης των βρογχικών βλεννών είναι μικρή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εξαιτίας των φυσικών χαρακτηριστικών της αναπνευστικής οδού. Για αυτόν το λόγο, δε θα πρέπει να χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχετε αν λαμβάνετε το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml;

 Το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς :

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι, κατά τη χρήση του φαρμάκου μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση του όγκου των ρευστοποιούμενων βρογχικών εκκρίσεων, οι οποίες εάν δεν μπορούν να απομακρυνθούν με βήχα είναι καλύτερα να διασωληνώνεται ο ασθενής προκειμένου να παραμείνει ανοικτή η αναπνευστική οδός.

Με τη λήψη του Mucosolvan, έχουν υπάρξει αναφορές σοβαρών δερματικών αντιδράσεων όπως πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson/τοξική επιδερμική νεκρόλυση και οξεία γενικευμένη εξανθηματική φλυκταίνωση που σχετίζονται με τη χορήγηση υδροχλωρικής αμβροξόλης. Εάν υπάρχουν συμπτώματα εξελισσόμενου δερματικού εξανθήματος (που κάποιες φορές μπορεί να χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες ή βλάβες βλεννογόνων όπως στο στόμα, το λαιμό, τη μύτη, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα), θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως το Mucosolvan και να ζητήσετε ιατρική συμβουλή!
  Οι περισσότερες ανωτέρω περιπτώσεις μπορούν να εξηγηθούν από τη συνύπαρξη άλλων ασθενειών και/ή συγχορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής. Για παράδειγμα, κατά την πρώιμη φάση του συνδρόμου Steven Johnson ή της τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει αρχικά μη εξειδικευμένα πρόδρομα συμπτώματα που να προσομοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, πόνοι στο σώμα, ρινίτιδα, βήχας και πονόλαιμος. Αυτά τα μη εξειδικευμένα πρόδρομα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μπορεί να οδηγήσουν παραπλανητικά στην έναρξη συμπτωματικής αγωγής για το βήχα και το κρυολόγημα π.χ. με το σιρόπι Mucosolvan.

Σε περίπτωση νεφρικής δυσλειτουργίας ή σοβαρής ηπατοπάθειας το Mucosolvan 15 mg/5ml μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από ιατρική συμβουλή. Όπως με όλα τα φάρμακα που μεταβολίζονται από το ήπαρ και ύστερα απεκκρίνονται από τους νεφρούς, αν  υπάρχει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια ενδέχεται να εμφανιστεί συσσώρευση στο αίμα των μεταβολιτών της αμβροξόλης που σχηματίσθηκαν στο ήπαρ.

 Τα 5 ml σιροπιού Mucosolvan 15 mg/5ml περιέχουν 1,2 g σορβιτόλης, τα οποία αντιστοιχούν σε 7,4 g σορβιτόλης για τη μέγιστη προτεινόμενη ημερήσια δόση (30 ml). Λόγω της σορβιτόλης  μπορεί να προκληθεί ήπια διάρροια.

Τι ισχύει για τα τη λήψη του σιροπιού Mucosolvan 15 mg/5ml από παιδιά;

Σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 6 ετών το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml θα πρέπει να χορηγείται υπό επίβλεψη ιατρού. Αντενδείκνυται η χορήγησή του σε παιδιά κάτω των 2 ετών, καθώς μπορεί να προκαλέσει βρογχική απόφραξη.

Μπορώ το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml να το λαμβάνω ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα;

 • Το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με αντιβηχικά ή με φάρμακα που έχουν ατροπινική δράση. Διότι, τα αντιβηχικά καταστέλλουν τον βήχα και επομένως εμποδίζεται η απομάκρυνση των ρευστοποιημένων βρογχικών εκκρίσεων και τα φάρμακα με ατροπινική δράση μειώνουν τις βρογχικές εκκρίσεις.

 • Πριν πάρετε το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε άλλα φάρμακα, ακόμα και αυτά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

 • Η ταυτόχρονη χορήγηση αμβροξόλης με αντιβιοτικά (αμοξυκιλλίνη, κεφουροξίμη, ερυθρομυκίνη, δοξυκυκλίνη), οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση του αντιβιοτικού στους πνεύμονες.

 • Ενημερώστε τον γιατρό σας αν παίρνετε φάρμακα που προκαλούν γαστρεντερική αιμορραγία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες - Παρενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανίσει κάποιος που λαμβάνει το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml;

Πιθανόν να μην παρατηρήσετε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν μια ή περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη του σιροπιού Mucosolvan 15 mg/5ml.

Εάν εμφανίσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας :

 • σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτική αντίδραση) που μπορεί να εκδηλωθεί με: αναφυλακτικό σοκαγγειοοίδημα, φαγούρα, εξάνθημα, δύσπνοια

 • εμετό με αίμα ή μαύρα κόπρανα
 • εξάνθημα στο δέρμα, που μπορεί να συνοδεύεται και από εκδηλώσεις στους βλεννογόνους (στόμα, χείλη, λαιμός, μύτη, γεννητικά όργανα, μάτια) π.χ. εμφάνιση φουσκαλών ή/και αιμορραγίας. Αυτές οι σοβαρές δερματικές εκδηλώσεις είναι γνωστές και ως πολύμορφο ερύθημα, οξεία γενικευμένη εξανθηματική φλυκταίνωση σύνδρομο και σύνδρομο Stevens-Johnson/τοξική επιδερμική νεκρόλυση.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις, το εξάνθημα και η φαγούρα παρουσιάζονται σπάνια (με πιθανότητα εμφάνισης έως και 1 στα 1.000 άτομα). Όσον αφορά τις υπόλοιπες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, η συχνότητα εμφάνισής τους είναι άγνωστη.

Ακόμη, συχνά (με πιθανότητα έως και 1 στα 10 άτομα) μπορεί να προκληθούν:

 • αλλοιώσεις στη γεύση

 • ναυτία

 • μούδιασμα στο στόμα 

 • μούδιασμα στο λαιμό.

Όχι και τόσο συχνά, (με πιθανότητα έως και 1 στα 100 άτομα που θα λάβουν το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml) μπορεί να εμφανισθούν:

Σπάνια, (με πιθανότητα έως και 1 στα 1.000 άτομα) μπορεί να παρατηρηθούν:

Πολύ σπάνια (με πιθανότητα έως και 1 στα 10.000 άτομα) μπορεί κάποιοι να εμφανίσουν σιελόρροια.

Γενικά, αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, είτε αυτή αναφέρετε στο φύλλο οδηγιών είτε όχι, θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!

Κύηση

Μπορώ να πάρω το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml αν είμαι έγκυος;

Έχει βρεθεί ότι η υδροχλωρική αμβροξόλη διαπερνά τον πλακούντα. Η ασφάλεια της υδροχλωρικής αμβροξόλης κατά τη διάρκεια της κύησης στον άνθρωπο δεν έχει ακόμη επαρκώς τεκμηριωθεί. Επομένως, δε συνιστάται η λήψη του Mucosolvan 15 mg/5ml κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Γαλουχία

Μπορώ να πάρω το σιρόπι Mucosolvan 15 mg/5ml αν θηλάζω; 

Έχει βρεθεί ότι η υδροχλωρική αμβροξόλη (δραστική ουσία του Mucosolvan) εκκρίνεται στο μητρικό γάλα και άρα το βρέφος εκτίθεται σε αυτή. Παρόλο που δεν αναμένονται ανεπιθύμητες επιδράσεις σε βρέφη που θηλάζουν, δε συνιστάται η χορήγηση του Mucosolvan σε γυναίκες που θηλάζουν.