Διατροφή

12 φρούτα που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσεις στη διατροφή σου!

Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, ενώ περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και μια πληθώρα αντιοξειδωτικών που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η φλεγμονή και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, τα καλύτερα υγιεινά φρούτα με βάση τη θρεπτική πυκνότητα και τις θερμίδες που παρέχουν, είναι τα εξής:

 1. Λεμόνια

Τα λεμόνια ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών. Τα φλαβονοειδή είναι μια από τις κατηγορίες αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα λεμόνια και παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Εκτός από τα παραπάνω αντιοξειδωτικά όμως, τα λεμόνια περιέχουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο, πηκτίνη, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6 και φυτικές ίνες, που ωφελούν σημαντικά την υγεία.

Ένας εύκολος τρόπος κατανάλωσης του λεμονιού είναι μέσω προσθήκης του χυμού του σε πόσιμο νερό ή προσθήκη του ως dressing πάνω από μια σαλάτα ή ένα ψάρι. Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τη φλούδα του λεμονιού σε συνταγές μαγειρικής.

 1. Φράουλες

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και οι σπόροι τους παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και οι ανθοκυανίνες που περιέχουν οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ η περιεκτικότητά τους σε κερσετίνη, τους προσδίδει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι φράουλες περιέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνες Α, Β6 και Κ.

 1. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Η βιταμίνη C δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη Α προάγει την υγεία του δέρματος και των ματιών, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του νευρικού και αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ η πηκτική, μια φυτική ίνα που περιέχουν σε υψηλές ποσότητες τα πορτοκάλια, βοηθά στην καλή υγεία του παχέος εντέρου.

 1. Λάιμ (μοσχολέμονο)

Τα λάιμ παρέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και παρουσιάζουν αρκετά οφέλη για την υγεία, παρόμοια με αυτά των άλλων εσπεριδοειδών.

 1. Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ έχουν όξινη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα που κάνουν καλό στην υγεία. Τα φλαβονοειδή, που περιέχουν τα γκρέιπφρουτ, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, φλεγμονές και την παχυσαρκία.

Οι φουρανοκουμαρίνες, μια άλλη κατηγορία ενώσεων στα γκρέιπφρουτ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες, στην υποστήριξη της υγείας των οστών και στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, εάν κάποιος πρόκειται να εντάξει τα γκρέιπφρουτ στην καθημερινή του διατροφή, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με τον γιατρό του, καθώς υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης με ορισμένα φάρμακα.

 1. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανίνες και φυτικές ίνες, που προσφέρουν σημαντικά οφέλη υγείας, όπως η βελτίωση της υγείας του εντέρου και της καρδιάς. Εκτός από αυτά όμως, περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη C.

 1. Μήλα

Τα μήλα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο, το οποίο είναι καλύτερο να καταναλώνεται μαζί με τη φλούδα του, η οποία προσφέρει φυτικές ίνες, που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, η προώθηση της απώλειας βάρους και η διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως η τακτική κατανάλωση μήλων σχετίζεται με το χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

 1. Ρόδι

Το ρόδι θεωρείται από πολλούς ανθρώπους υπερτροφή, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο προκαλεί μια σειρά από ασθένειες.

Τα ρόδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τα γερά οστά και τα υγιή αιμοσφαίρια.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει πως τα ρόδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, ενώ έχει φανεί πως μπορεί να βοηθούν και στον περιορισμό της ανάπτυξης των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

 1. Ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα εξωτικό φρούτο, το οποίο θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και προώθηση της ανάπτυξης υγιών ιστών.

Η βρομελίνη, η κύρια δραστική ουσία που περιέχει ο ανανάς, έχει αποδειχθεί πως προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, γι’ αυτό και συχνά λαμβάνεται σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο ανανάς περιέχει επίσης μαγγάνιο, το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα για την κατασκευή οστών και ιστών.

 1. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχει μια μπανάνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στις τακτικές κινήσεις του εντέρου και στην ανακούφιση στομαχικών προβλημάτων, όπως τα έλκη και η κολίτιδα.

 1. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα χαρακτηρίζονται υπερτροφή λόγω των πολλών οφελών που προσφέρουν για την υγεία. Όπως και άλλα μούρα, τα μύρτιλα περιέχουν ανθοκυανίνες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Τα μύρτιλα περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται πτεροστιλβένιο και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

 1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη.

Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C, φολικού οξέος, βιταμίνης Α, β-καροτίνης και λουτεΐνης.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Top 12 healthful fruits https://www.medicalnewstoday.com/articles/324431

Pomegranate: An ideal fruit for human health https://www.ijnpnd.com/article.asp?issn=2231-0738;year=2015;volume=5;issue=4;spage=141;epage=143;aulast=Akbar

Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm

Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritional-Value-and-Medicinal-Benefits-of-Hossain-Akhtar/2340d8ec3bbe1f2026df1ef076b976743c7f57ab?p2df

Chemistry and health effects of furanocoumarins in grapefruit https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949816301843

Apples and Cardiovascular Health—Is the Gut Microbiota a Core Consideration? https://www.mdpi.com/2072-6643/7/6/3959/htm